Rusland, Georgië in gesprek

Rusland en Georgië hebben voor het eerst sinds hun oorlog in augustus directe gesprekken gevoerd die moeten leiden tot een einde aan voortdurende spanningen in het gebied. Volgens internationale diplomaten, die de onderhandelingen leidden gisteren in Genève, waren de gesprekken „constructief” en is „wezenlijke vooruitgang” geboekt.

„We hebben een belangrijke stap vooruit gezet” zei Pierre Morel, vertegenwoordiger namens de EU, na afloop. Volgens hem hebben de betrokken partijen een „constructieve dialoog” gevoerd over de veiligheid en stabiliteit in het gebied. Sinds het staakt-het-vuren heeft nog altijd incidenteel geweld plaats en lopen de spanningen soms hoog op. Als gevolg daarvan zouden 20.000 vluchtelingen niet naar huis kunnen, zei mensenrechtenorganisatie Amnesty dinsdag.

„Iedereen is het erover eens dat de veiligheidsituatie ontoereikend is”, zei Morel. De betrokken partijen hebben beloofd bij de volgende bijeenkomst, in december, met voorstellen te komen om een einde te maken aan het geweld en een veilige terugkeer van de vluchtelingen te garanderen.

Een heikele andere kwestie werd gisteren terzijde geschoven: over de toekomstige status van Zuid-Ossetië en Abchazië, de twee opstandige Georgische regio’s die centraal stonden in het conflict, werd niet gesproken. Daniel Fried, afgevaardigde namens de VS, zei dat er „grote onderwerpen blijven waarover fundamentele meningsverschillen bestaan. Er waren, en er zijn, veel mensen met wapens. Die willen alleen maar schieten.”

Bij de vorige bijeenkomst, in oktober, liepen de onderhandelingen voortijdig vast. Probleem was de aanwezigheid van vertegenwoordigers van Zuid-Ossetië en Abchazië. Rusland stond op hun aanwezigheid; het heeft hun onafhankelijkheid na de oorlog erkend. Georgië houdt vast aan zijn territoriale integriteit en eiste dat de twee regio’s niet bij de gesprekken zouden zijn. Om dit probleem te vermijden werden de gesprekken gisteren op informeel niveau gevoerd. (AP, BBC, Reuters)