Recessieangst drukt beurzen wereldwijd

Beurzen wereldwijd hebben gisteren en vandaag nieuwe dieptepunten bereikt. Angst voor een lange recessie en negatieve berichten over onder meer de kwakkelende auto-industrie veroorzaakten het zwaar negatieve sentiment.

Wall Street sloot gisteravond voor het eerst in vijf jaar onder de symbolische grens van 8.000 punten. Bij sluiting noteerde de graadmeter van de Amerikaanse economie 7.997,28 punten, een verlies van 5,1 procent. In Azië doken Hongkong en de Japanse Nikkei ook in het rood en sloten respectievelijk met 4,04 en 6,89 procent verlies.

De Amsterdamse AEX-index opende vanmorgen op het laagste niveau sinds maart 2003. De koersen daalden in de loop van de ochtend verder tot onder de 230 punten. Daarmee werd een lagere intraday-stand bereikt dan het vorige dieptepunt van 27 oktober dit jaar, toen de AEX tussentijds op 231,50 punten stond.

Ook andere Europese beurzen stonden aan het eind van de ochtend procenten lager. De Duitse DAX noteerde 2,58 procent in de min, de Franse CAC 40 3,47 procent en de FTSE 100 in Londen daalde 2,18 procent.

Analisten houden rekening met een scherpe koersdaling de komende dagen. Een technisch analist van ING schreef vanmorgen in een beleggersnieuwsbrief de „meest verwoestende daling van het jaar” te verwachten. Een daling tot 170 of zelfs 150 punten is mogelijk als de beurs door het laagste niveau van 2003 zakt (218 punten). Anderen denken dat de AEX tot ongeveer 210 zal zakken om daarna weer op te krabbelen.

Bert Burger van vermogensbeheerder Theodoor Gilissen zegt dat het „kommer en kwel” is. „De effecten van de kredietcrisis zijn nu zichtbaar geworden in de reële economie. Dat zorgt voor nare bijwerkingen. De inflatie neemt in rap tempo af. Dat is goed voor de koopkracht, maar toont ook aan dat de economie zwak is.”

De strateeg verwacht een langere periode van economische tegenspoed. „De vrees bestaat dat de huidige recessie om zal slaan in een depressie”, zegt Burger. Recessies waren tot nu toe kort en mild, de koersen herstelden zich alweer voordat de recessie goed en wel was afgelopen. „Maar nu is er geen enkele houvast voor beleggers. Er zijn geen koopjesjagers, het negatieve nieuws houdt aan. De macroprognoses doen haasje-over en bedrijfswinsten staan onder druk.”