Proces Politkovskaja toch niet openbaar

Moskou. Het proces tegen drie verdachten van de moord op journaliste Anna Politkovskaja is toch besloten. Dit bepaalde de rechter van de militaire districtsrechtbank in Moskou gisteren nadat de leden van de jury hierom hadden verzocht. Als reden voerde de rechter aan dat de veiligheid van de deelnemers aan het proces en hun verwanten gevaar loopt. Volgens hoofdredacteur Dmitri Moeratov van Novaja Gazeta, de onafhankelijke Russische krant waarvoor de in oktober 2006 vermoorde journaliste werkte, is het besluit van de rechter een schande. ”Het is alleen genomen omdat de leden van de jury de pers er niet bij willen hebben”, zei hij. ”Er is geen enkel dreigement jegens hen geuit.” Aan de rechtszaak wordt weinig waarde gehecht, omdat degene die Politkovskaja heeft doodgeschoten voortvluchtig is. Ook is de opdrachtgever van de moord nog altijd niet opgespoord.