Preview: BlackBerry Storm, vanaf 79,95 euro in Nederland

Vandaag kon de Nederlandse pers alvast snuffelen aan de Blackberry Storm. Dat is een Blackberry zonder echte toetsen. Maar het scherm van de smartphone voelt verrassend realistisch aan, dankzij de ‘klik’. Het toestel gaat 79,95 euro bij het goedkoopste abonnement. Er zijn mensen die zweren bij de Blackberry, de iPhone of Windows Mobile. Met name

Typen met de BlackBerry Storm

Typen met de BlackBerry StormTypen met de BlackBerry Storm

Vandaag kon de Nederlandse pers alvast snuffelen aan de Blackberry Storm. Dat is een Blackberry zonder echte toetsen. Maar het scherm van de smartphone voelt verrassend realistisch aan, dankzij de ‘klik’. Het toestel gaat 79,95 euro bij het goedkoopste abonnement.

Er zijn mensen die zweren bij de Blackberry, de iPhone of Windows Mobile. Met name Blackberry-gebruikers zullen met gemengde gevoelens gekeken hebben naar het succes van de iPhone, waar er het afgelopen kwartaal 6,9 miljoen van verkocht zijn. Maar het Canadese RIM, maker van de Blackberry, heeft niet stil gezeten.  RIM presenteerde samen met Vodafone Nederland de Blackberry Storm, de eerste Blackberry zonder toetsenbord.Dat is een ingrijpende verandering voor de veelmailende klanten, die vaak verkocht zijn aan kleine toetsenborden. Maar de heersende smartphone-mode is onverbiddelijk: zo weinig mogelijke knoppen en zoveel mogelijk scherm.

Clickable screen

De Storm  wijkt af van de andere touchscreens doordat je het scherm echt moet indrukken om een letter of icoon te activeren. Het voelt als dezelfde ‘klik’ die het muisvlak van een notebook produceert. Een veer onder het oppervlak zorgt voor   tactiele feedback: de gebruikers voelt letterlijk dat een toets wordt ingedrukt en de kans is klein dat er per ongeluk iets verkeerds geactiveerd wordt. Dat komt bij de andere aanraakbedieningen nog wel eens voor.

Typen op de Storm kan op twee manieren. Door een gedeeld toetsenbord (twee letters per toets) als je het toestel rechtop houdt en door een volledig Qwerty-toetsenbord dat verschijnt als je de Storm kantelt. Beide varianten zijn goed bruikbaar. Bij het indrukken van een toets verschijnt een blauwe gloed om aan te duiden waar je vingers zich bevinden.

Multimedia

De Storm is naast mobiele mailmachine vooral een multimediagadget. Er zit volgens een RIM-vertegenwoordiger een geheugenstick van 8 gigabyte bij die volgestopt kan worden met video en muziek. Filmpjes zien er fantastisch uit op het 3,2 inch grote scherm en de browser is beduidend beter dan die van andere Blackberries. In- en uitzoomen gaat evenwel nog niet zo makkelijk als bij de iPhone (met de bekende knijpbeweging). Een aantal applicaties van derden, zoals de Youtube-player en Google Maps zijn vanuit de BlackBerry Storm zelf te downloaden, maar een uitgebreide softwarewinkel is er niet.

Geen wifi

Beginmenu van de Blackberry Storm

Beginmenu van de Blackberry StormBeginmenu van de Blackberry Storm

Vergeleken met de iPhone heeft de Storm het voordeel dat je er video mee kunt opnemen en het geheugen of  de batterij kunt vervangen. De accu gaat ruim een dag mee. De digitale camera (3,2 megapixel) is een stukje beter dan die van Apple.  De grootste tekortkoming van de Storm is het gebrek aan wifi - surfen kan alleen maar via mobiel internet. Daarnaast ogen de beginmenu’s een stuk soberder dan die van concurrenten als de  HTC Touch HD, de Samsung Omnia en weer de iPhone.

Responstijd
Wat RIM wel voor elkaar kreeg was een snelle responstijd: het toestel reageert erg  kwiek op aanrakingen en scrollen gaat zeer trefzeker. Alleen bij het kantelen van het scherm laat de bewegingssensor af en toe op zich wachten. Het copy pasten - een trucje dat de iPhone nog niet beheerst - vergt wel behoorlijk wat oefening. Om tekst te selecteren moet je één vinger op het scherm plaatsen en de tweede op een andere plek zetten. De tekst tussen die twee plekken wordt blauw gehighlight. In zekere zin een multitouch-functie.

Smartphonemarkt

RIM heeft grote verwachtingen over het succes van de Blackberry Storm.  Het is een toestel dat de consumentenmarkt gaat veroveren, denken de Canadezen. Want ook al loopt de verkoop van mobiele telefoons in Westerse landen wat terug, de interesse voor smartphones groeit gewoon door. Overigens is de Blackberry is niet alleen een apparaat voor zakelijke gebruik, benadrukt een RIM-woordvoerder: veertig procent van de abonnementen schijnt al aan particulieren verkocht te worden.

Maar het is lood om oud ijzer. De markten voor zakelijke en particuliere gebruikers zijn als het gaat om  smartphones al samengesmolten tot één groot early adopter-feest. Apple deed zijn best om de iPhone - aanvankelijk vooral een speeltje - een zakelijker uitstraling te geven met ondersteuning voor zakelijke mail en VPN. En vanuit de zakelijke hoek zet RIM nu alles op alles om de wat sobere Blackberry-uitstraling  op te frissen met een toestel waarmee je ook tijdens een lange treinreis of een saaie vergadering kunt vermaken.

NB: Later volgt een filmpje van de eerste impressie van de Storm.

Prijzen Vodafone: 79,95 euro voor het toestel bij 150 belminuten en 150 sms’jes (42,50 euro per maand, eerste jaar 29,50 euro per maand, inclusief ‘zorgeloos internetten’). Toestel is gratis bij duurdere abonnement, zie vodafone.nl

Specificaties BlackBerry Storm:

 • Organizer
 • Browser
 • Phone
 • Wireless email
 • Camera (3.2 MP)
 • Video Recording
 • BlackBerry® Maps
 • Media Player
 • Built-in GPS
 • Corporate data access
 • SMS
 • MMS
 • 4.43″/112.5mm (Length)
 • 2.45″/62.2mm (Width)
 • 0.55″/13.95mm (Depth)
 • 5.5 oz/155g (Weight)
 • SurePress™ touch screen
 • On screen keyboard: portrait SureType® and Multi-tap, QWERTY landscape
 • 3.5mm stereo headset capable
 • Integrated earpiece/ microphone
 • Built-in speakerphone
 • Bluetooth® v2.0; mono/stereo headset, handsfree, phone book access profile, and serial port profile supported
 • M3 (Rating for hearing aids (PDF))
 • Video format support: MPEG4 H.263, MPEG4 Part 2 Simple Profile, H.264, WMV
 • Audio format support: MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, WMA ProPlus
 • High resolution 480 x 360 pixel color display
 • Transmissive TFT LCD
 • Font size (user selectable)
 • Light sensing screen
 • Polyphonic/MIDI ringtones
 • MP3 ringtones
 • Vibrate mode
 • LED indicator
 • Up to 15 days (Standby time)
 • Up to 5.5 hours (Talk time)
 • Expandable memory - support for microSD™ card
 • 1GB onboard memory
 • 128 MB Flash (flash memory)
 • RIM® wireless modem
 • Tethered modem capability
 • Works with BlackBerry® Enterprise Server for Microsoft® Exchange
 • Works with BlackBerry® Enterprise Server for IBM® Lotus® Domino®
 • Works with BlackBerry® Enterprise Server for Novell® GroupWise®
 • Integrates with an existing enterprise email account
 • Integrates with existing personal email account
 • Integrates with optional new device account
 • UMTS/HSPA: 2100 MHz
 • North America: 850 MHz GSM®/GPRS networks
 • North America: 1900MHz GSM/GPRS networks
 • Europe/Asia Pacific: 1800MHz GSM/GPRS networks
 • Europe/Asia Pacific: 900MHz GSM/GPRS networks
 • Dual-Band: 800/1900 MHz CDMA/Ev-DO networks
   • Marc Hijink