Piraten eisen 20 miljoen euro

Somalische piraten eisen een losgeld van 25 miljoen dollar (20 miljoen euro) voor de gekaapte Saoedische olietanker Sirius Star. Betalen de Saoedi’s niet binnen tien dagen, dan kan er iets „desastreus” gebeuren met het schip en de opvarenden, zo dreigde een van de kapers vanochtend per telefoon, aldus persbureau AFP.

De 330 meter lange Sirius Star, de grootste zeeroversbuit in de geschiedenis, werd zaterdag gekaapt ver buiten de Somalische kust. Inmiddels ligt de mammoettanker, met vijfentwintig opvarenden, voor anker bij Somalië.

De eigenaar van de Sirius Star, het in Dubai gevestigde bedrijf Vela, wil niet bevestigen dat over losgeld wordt onderhandeld. Maar prins Saud al-Faisal, Saoedisch minister van Buitenlandse Zaken, zei gisteren dat de scheepseigenaars „onderhandelen over de zaak”.

In reactie op de sterk toegenomen piraterij bij Somalië hebben de eerste grote rederijen besloten om de Golf van Aden en het Suezkanaal te mijden, en voortaan langs Kaap de Goede Hoop te varen. De langere vaarroute brengt extra kosten met zich mee, maar die wegen volgens de bedrijven niet op tegen de losgeldeisen, extra kosten door vertraging en gevaren voor de bemanningsleden in het geval van een kaping. Premies op verzekeringen voor scheepvaart door de Golf van Aden stijgen al snel.

Het Deense Svitzer, ‘s werelds grootste sleepbootrederij, laat zijn schepen nu de Kaap ronden. Ook het Noorse Odfjell, een van de grootste bedrijven voor chemicaliëntankers, verkiest deze route.

Somalische piraten hebben dit jaar bijna veertig schepen gekaapt. (Reuters, AP, AFP)