Ongeldige stemmen waterschapverkiezing

Rotterdam. Duizenden kiezers vrezen dat zij per ongeluk een ongeldige stem hebben uitgebracht voor de waterschapsverkiezingen. In huishoudens met meerdere stemgerechtigden worden biljetten makkelijk verwisseld. Onbekend is hoeveel ongeldige stemmen al zijn binnengekomen. De opkomst bij waterschapsverkiezingen is traditioneel erg laag. Op de stembiljetten moeten kiezers om fraude te voorkomen hun geboortejaar invullen. Dat jaartal moet correct zijn ingevuld, anders is de stem ongeldig. Bij huishoudens met meerdere stemgerechtigden gaat het vaak fout. De naam van de stemgerechtigde staat namelijk alleen op de envelop, niet op het stembiljet zelf. In een zinsnede op de voorkant van de envelop wordt de kiezer hiervoor gewaarschuwd, maar dat is voor sommigen te laat. Volgens Jacob Gunter, projectleider van de waterschapsverkiezingen, kunnen mensen die vrezen een ongeldige stem te hebben uitgebracht of niet meer weten welk stembiljet van hen was, een vervangend stempakket aanvragen. Vooralsnog hebben de waterschappen, honderden vervangende stempakketten opgestuurd. De verkiezingen duren tot 25 november.