Omroep voor Fortuynisme

Een omroep die „het ware geluid van Nederland” laat horen en „niet aan het handje loopt van de sociaal-liberale elite uit de grachtengordel”. Dat staat initiatiefnemer Ronald Sørensen voor ogen bij zijn pogingen een eigen landelijke radio- en tv-omroep op te richten, die de voorlopige werktitel Populistische Omroep Nederland (PON) heeft meegekregen.

Sørensen, fractievoorzitter van Rotterdams grootste oppositiepartij, Leefbaar, hoopt de komende maanden het vereiste minimumaantal van 50.000 leden bijeen te krijgen, onder meer via de website popned.nl en werving op straat. Het uiteindelijke streven is om de status van B-omroep (150.000 leden) te verkrijgen, in navolging van omroepen als Max en Llink. Het bestuur bestaat verder uit het Haagse raadslid Willem van der Velden (Ons Den Haag) en Ronald Kaatee, oprichter van onder meer de beweging Groen Rechts uit Groningen.

„Iedere stroming in Nederland heeft zijn eigen spreekbuis, behalve het Fortuynisme”, stelt Sørensen. Het huidige bestel schiet volgens hem democratisch tekort. „Wilders- en Verdonk-stemmers worden steevast over het hoofd gezien, of weggezet als een stel domkoppen.” Hun mening wordt, aldus een persbericht, „afgedaan als op zijn best onderbuikgevoelens en op zijn slechtst als fascistische demagogie”.

Het initiatief is mede ingegeven door de woorden van de voorzitter van de raad van bestuur van de Publieke Omroep, Henk Hagoort. Die stelde vorige maand dat de actualiteitenrubrieken de groep ‘buitenstaanders’ in Nederland niet bereiken.