Obama wil snel beleid tegen broeikaseffect

De toekomstige Amerikaanse president Barack Obama zal zo snel mogelijk een systeem van emissiehandel opzetten. Doel is om de uitstoot van broeikasgassen, die verantwoordelijk worden gehouden voor de opwarming van de aarde, in 2020 terug te brengen naar het niveau van 1990. In 2050 moet sprake zijn van een reductie van nog eens 80 procent. Ook wil Obama jaarlijks 15 miljard dollar investeren in de ontwikkeling van schone energie.

In een videoboodschap aan een klimaatbijeenkomst van Amerikaanse gouverneurs in Los Angeles zei gisteren Obama dat hij klimaatverandering beschouwt als „een van de grootste uitdagingen” van deze tijd. Hij zal breken met het beleid van president Bush. Volgens Obama hoeft er niet meer te worden getwijfeld aan stijging van de zeespiegel, verzwakking van de kusten en het jaarlijks zwaarder worden van stormen. „Te vaak heeft Washington onvoldoende leiderschap getoond”, vindt de aanstaande president.

Obama legt een verband tussen klimaatbeleid en Amerika’s afhankelijkheid van buitenlandse olie. Maatregelen tegen de opwarming van de aarde vergroten volgens hem daarmee de veiligheid in de VS. Bovendien zullen ze voor „miljoenen banen” zorgen in de ‘groene industrie’, denkt Obama.

Milieuorganisaties zijn blij met Obama’s boodschap, die volgens hen laat zien dat de komende president zijn beloftes in de verkiezingscampagne over het klimaatbeleid wil nakomen, ondanks de economische crisis. De organisaties waren eerder deze week teleurgesteld toen Obama zei niet naar het Poolse Poznan te gaan, waar volgende maand onder de vlag van de Verenigde Naties wordt onderhandeld over een nieuw wereldwijd klimaatakkoord. „De Verenigde Staten heeft maar één president”, gaf Obama gisteren als reden. Hij benadrukte het belang van ‘Poznan’ en de noodzaak van een spoedig akkoord . „Vertraging is geen optie meer”, aldus Obama.

Videoboodschap Obama via nrc.nl/buitenland