Nog onbekende pinguïn blijkt al uitgestorven

Een tot dusver onbekende Nieuw-Zeelandse pinguïn is uitgestorven binnen een paar honderd jaar nadat Polynesiërs daar arriveerden. Dat concluderen Australische en Nieuw-Zeelandse onderzoekers uit een analyse van circa 500 jaar oude pinguïnbotten, gevonden in een vroegere Polynesische nederzetting op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. De botten van de nieuwe soort Megadyptes Waitaha maken duidelijk dat het dier kleiner was dan zijn met uitsterven bedreigde verwant: de geeloogpinguïn (Megadyptes antipodes). Ook het DNA verschilt. De wetenschappers hebben de pinguïn vernoemd naar de Waitaha, de oudste Polynesiërs op Zuidereiland die dus mogelijk voor zijn uitsterven verantwoordelijk zijn. De studie is gisteren verschenen in the Proceedings of the Royal Society B.