Nederland B krijgt lesje effectiviteit van Zweden

Waalwijk. Nederland B heeft gisteren de eerste wedstrijd in bijna twintig jaar verloren. In Waalwijk verloor de ploeg van bondscoach Johan Neeskens met 3-0 van Jong Zweden.

Het Nederlands B-elftal was in 1989 voor het laatst actief. Met onder anderen Dennis Bergkamp in de ploeg verloor het team destijds in Nîmes met 1-0 van Frankrijk.

Bergkamp is nu de assistent van Neeskens in het kader van zijn trainersopleiding. Hij loopt stage bij de voetbalbond.

De KNVB besloot het B-elftal nieuw leven in te blazen na de uitschakeling van Jong Oranje voor het EK onder 21 in 2009. Neeskens’ selectie was een mix van routiniers en talenten. Het project kan op weinig steun rekenen van de eredivisieclubs.

Nederland was in Waalwijk de bovenliggende partij, maar was niet erg effectief. Aan Siem de Jong, Eljero Elia, Royston Drenthe, Stijn Schaars, Ricky van Wolfswinkel en Stef Nijland waren de kansen niet besteed.

De Zweden hadden minder moeite het doel te vinden. De eerste kans, na een half uur spelen, was meteen raak. Emir Bajrami kon de bal bij de tweede paal een voorzet van Mikael Lustig eenvoudig binnentikken.

Kort na rust zorgde Denni Avdic met een kopbal voor 2-0. De Zweedse spits Ola Toivonen, begeerd door PSV, passeerde doelman Piet Velthuizen in de slotfase nog uit een vrije trap.

Robbie Wielaert, de verdediger van FC Twente die in de tweede helft Kevin Hofland verving, maar moest een kwartier later geblesseerd naar de kant. (ANP)