Met de blik op Zuid-Afrika

Oranje wint door treffers van Van Persie (twee) en Kuijt met 3-1 van Zweden.

Het Nederlands elftal heeft al een hotel voor het WK in Zuid-Afrika uitgezocht.

Coach Maradona tijdens de vriendschappelijke wedstrijd Schotland-Argentinië. Foto AP Argentina's coach Diego Maradona, left, shouts at his players as Scotland's manager George Burley, right, looks on during their international friendly soccer match at Hampden Park, Glasgow, Scotland, Wednesday Nov. 19, 2008. (AP Photo/Scott Heppell)
Coach Maradona tijdens de vriendschappelijke wedstrijd Schotland-Argentinië. Foto AP Argentina's coach Diego Maradona, left, shouts at his players as Scotland's manager George Burley, right, looks on during their international friendly soccer match at Hampden Park, Glasgow, Scotland, Wednesday Nov. 19, 2008. (AP Photo/Scott Heppell) Associated Press

Meer dan anderhalf jaar voordat het toernooi daadwerkelijk wordt gespeeld, heeft de voetbalbond (KNVB) het vizier al gericht op het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Niet alleen stond de oefenwedstrijd van Oranje gisteren tegen Zweden (3-1) volgens bondscoach Bert van Marwijk in het teken van de voorbereiding op het WK, de bond is volop bezig met de voorbereidingen in de accommodatiesfeer. Dit alles in de overtuiging dat het wel goed komt met de kwalificatie.

Het Nederlands elftal heeft de concurrentie in een groep met Schotland, Noorwegen, Macedonië en IJsland met drie gewonnen wedstrijden al op een flinke achterstand gezet. Van Marwijk had zijn elftal met het oog op het WK het liefst laten oefenen tegen toplanden als Brazilië, Argentinië, Spanje of Italië, maar dergelijke tegenstanders zouden om financiële redenen moeilijk haalbaar zijn. Zweden was niet meer dan een redelijk alternatief.

Het Nederlandse publiek liep niet echt warm voor de testwedstrijd. In de voor de helft gevulde Arena koos Van Marwijk voor het vaste 4-2-3-1-systeem. De bondscoach kon niet beschikken over de geblesseerden Maarten Stekelenburg, Nigel de Jong, Arjen Robben en Klaas Jan Huntelaar, waardoor hij eigenlijk maar twee echte keuzes hoefde te maken. Wesley Sneijder kreeg op het middenveld als spelmaker de voorkeur boven Rafael van der Vaart. Dirk Kuijt mocht het als diepste spits proberen, waardoor Robin van Persie rechts op het middenveld kwam te staan.

Niet Kuijt, maar Van Persie was de gevaarlijkste man van Oranje. Na ruim een half uur spelen brak de aanvaller van Arsenal met een kopbal uit een voorzet van Sneijder de wedstrijd open. Van Persie wisselde naar mate de wedstrijd vorderde steeds vaker met Kuijt van positie. Drie minuten na rust maakte de inkomende Van Persie een voorzet van invaller Van der Vaart af: 2-0. Twee minuten later was de vreugde bij Oranje alweer verdwenen toen de debuterende doelman Michel Vorm mistastte op een schot van Kim Källström, 2-1.

Dirk Kuijt bepaalde in de blessuretijd de eindstand met een rake kopbal op 3-1, waarmee de eerste oefenzege onder Van Marwijk een feit was. Oranje oefent in februari nog in Tunesië, waarna op 28 maart pas weer een WK-kwalificatieduel met Schotland volgt.

De KNVB was door het gebrek aan hotels met een goede trainingsaccommodatie gedwongen al een onderkomen uit te zoeken in Zuid-Afrika. Het Hilton hotel van Johannesburg zal in de zomer van 2010 de uitvalsbasis van Oranje worden.

De KNVB heeft zijn oog laten vallen op Johannesburg vanwege de centrale ligging. De Zuid-Afrikaanse stad, waar ook de finale wordt gespeeld, herbergt twee WK-stadions (Soccer City en Ellis Park). Zes van de resterende acht speelsteden liggen relatief dichtbij. Het was niet eenvoudig een hotel te vinden in combinatie met een goede trainingsaccommodatie. Tijdens het WK (van 11 juni tot en met 11 juli) is het winter in Zuid-Afrika en dan zijn de velden slecht. De KNVB zoekt nog naar een geschikte locatie om te trainen.

Verder werd een basiskamp in Johannesburg geschikt geacht wegens de hoge ligging: 1.700 meter. Bij het beklimmen van een trap moest Van Marwijk direct naar adem happen. De bondscoach weet dat aan de ijle lucht, niet aan een matige conditie. „Het heeft mij verbaasd dat er nog zo weinig landen zijn die zich hierin verdiept hebben”, zei Van Marwijk gisteren in Noordwijk. „Je kunt beter van hoog naar laag gaan, dus is Johannesburg geschikt. De meeste hotels zijn echter al ingepikt door sponsors en organisatie. We waren net op tijd.”

De wedstrijden staan gepland voor 13.30 uur, 16.00 uur en 20.30 uur plaatselijke tijd. De sfeer zal bij het komende WK ongetwijfeld anders zijn dan in 2006 in Duitsland. Het is bijvoorbeeld al om half zes donker en de temperaturen zullen niet uitnodigen tot een volksfeest in de buitenlucht. De verwarming in plaats van de airco. In dat licht bezien was de oefenwedstrijd tegen Zweden in de Arena waar de straalkacheltjes gisteravond brandden een goede test voor het Nederlands elftal.

    • Erik Oudshoorn
    • Koen Greven