Machtige Stevens (85) verliest Senaatszetel

Anchorage. De langstzittende Republikeinse senator in de Verenigde Staten, Ted Stevens, is na veertig jaar zijn zetel kwijtgeraakt. Stevens (85), die recent veroordeeld werd in een fraudezaak, verloor in Alaska nipt van de Democraat Mark Begich. Dit betekent waarschijnlijk het einde van de carrière van een van de machtigste Amerikaanse politici in de Senaat. Het verlies van Stevens brengt het totaal aantal zetels van de Democraten in de Senaat op 58. De Democraten hopen zestig zetels te krijgen, zodat ze procedurele obstructies van wetsvoorstellen, zogeheten filibusters, van Republikeinen kunnen verhinderen. De partij hoopt de resterende zetels te halen in de staten waar de uitslag nog niet bekend is. In Minnesota moeten de stemmen opnieuw worden geteld. In Georgia wordt een tweede ronde gehouden.