Maar de mensen zeiden alleen ?hm?

Het is moeilijk om je staande te houden in het moderne leven. Zo kwam ik gisteren in een amorfe rij terecht.

Stel je een grote supermarkt voor met tien kassa’s. Soms zitten er twee kassa’s achter elkaar. Voor deze twee kassa’s vormt zich echter één rij. Zijn het twee aparte rijtjes, die op een lange rij lijken? Of is het één rij, waarbij de klant die aan de beurt is, naar de kassa gaat die op dat moment vrij is? Dit soort rijen vormen zich vaak, vooral rond zessen, in grootstedelijke supermarkten, en ze vergen veel energie.

Nu stond ik in zo’n amorfe rij. Een deftig geklede man die achter mij stond, stevende ineens met zijn mandje naar voren, want de verste kassa bleek helemaal geen klanten te hebben.

Het zweet brak me uit. Ik wilde ook naar die rustige kassa, maar de mensen die voor me stonden, deden niets. ‘Jullie kunnen doorlopen hoor’, zei ik, ‘bij die kassa wacht niemand.’ Maar de mensen zeiden alleen ‘hm’ (een veelgehoord geluid in grootstedelijke supermarkten rond een uur of zes) en bleven staan.

De deftige man had afgerekend. De verre kassa was weer vrij. Er moest iets gebeuren.

Ik brak uit de rij en stormde naar de kassa. ‘Ik zei dat zij mochten gaan. Maar ze wilden niet!’ zei ik tegen de kassière. Zij zei: ‘Hm.’

Toen klonk er geschreeuw. De man die voor mij had gestaan schreeuwde in het Engels: ‘We staan allemaal te wachten! En nu ga jij voor!’ ‘No!’ schreeuwde ik terug, ‘Ik had je gewaarschuwd! Dat de kassa vrij was! Maar jij deed niks, dus toen ging ik!’

De man brak ook uit de rij en ging achter me staan. ‘Het was één rij!’, riep hij boos. ‘Jij maakt er nu twee rijen van!’

‘Ik zei dat je mocht gaan!’ riep ik. ‘Maar je verstond me zeker niet!’

De kassière zei: ‘Bonuskaart of Airmiles.’

De man riep: ‘Ik spreek Nederlands, maar ik wacht op mijn beurt!’

Toen besloot ik tot een andere aanpak. Ik zei: ‘Misschien was het een misverstand.’

De man glimlachte plotseling. ‘Ach’, antwoordde hij. ‘It’s only food.’

Ik glimlachte ook en verliet de winkel.

Pas op de fiets realiseerde ik me dat ‘It’s only food’ misschien diep-cynisch bedoeld was. Want food is een van de belangrijkste dingen op de wereld.

Zie zin één van dit stukje.

De columnbundel ‘Dan ook maar meteen een jurk aan’ van Aaf Brandt Corstius ligt nu in de winkel (uitgeverij Podium).

    • Aaf Brandt Corstius