Louvre + Prado + Rijks + Uffizi = Europeana

Europeana, de Europese digitale bibliotheek, werd vanmiddag gelanceerd. „Een bewijs van het feit dat cultuur de kern vormt van de Europese integratie.”

Internetgebruikers zijn nu nog maar één muisklik verwijderd van Europees cultureel erfgoed. Zij kunnen sinds vanmiddag moeiteloos Europese bibliotheken, archieven en musea raadplegen over allerlei wetenschappelijke of politieke onderwerpen. Ook kunnen ze schilderijen van grote meesters bewonderen en films over historische gebeurtenissen bekijken.

Het enthousiasme in Brussel, waar vanmiddag de Europese multimedia online-bibliotheek werd gelanceerd, is groot. De Europese digitale databank, Europeana geheten, bevat nu al meer dan twee miljoen gedigitaliseerde ‘culturele objecten’ van bibliotheken, musea en nationale archieven uit alle 27-lidstaten. Meer dan duizend culturele organisaties hebben materiaal beschikbaar gesteld.

Musea als het Louvre en het Rijksmuseum leverden gedigitaliseerde schilderijen en objecten uit hun verzameling. In 2010 zal de databank uitgebreid zijn tot tien miljoen items die „de rijke culturele diversiteit van Europa vertegenwoordigen”. Het beheer van de Europese ‘digibieb’ is ondergebracht bij de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

„We hebben het Europese cultureel erfgoed gedigitaliseerd”, zegt Martin Selmayr, woordvoerder van Eurocommissaris Viviane Reding (Informatiemaatschappij). De Europese Commissie financiert het project. Volgens hem hoeven de volgende generaties niet langer bang te zijn dat boeken, schilderijen, films en ander materiaal die een gevecht met de tand des tijds voeren, ooit nog verloren gaan.

Volgens José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, is Europeana veel meer dan een bibliotheek. „Het is een echte dynamo die de Europeanen van de 21ste eeuw moet inspireren om de creativiteit van innovatieve voorouders, zoals de kunstenaars uit het renaissancetijdperk, te evenaren.” Barroso ziet talloze voordelen voor studenten, kunstliefhebbers of wetenschappers. Die kunnen „culturele schatten van alle lidstaten” nu bestuderen en combineren. „Een duidelijk bewijs van het feit dat cultuur de kern vormt van de Europese integratie.”

Volgens woordvoerder Selmayr zal Europeana niet ten koste gaan van het bezoek aan bibliotheken en musea. Integendeel, meent Selmayr. Velen krijgen de kans om de „prachtige Monet-collectie” in Hongarije online te bewonderen. Een liefhebber van Monet zal nu eerder naar Hongarije afreizen om die met eigen ogen aan te schouwen. „We maken juist meer mensen nieuwsgierig ons erfgoed.”

Lees eerdere artikelen over Europeana via nrc.nl/europa