Krant van 5-11 is geld waard

De krant van gisteren is doorgaans maar weinig waard. Twee dagen na de overwinning van Barack Obama in de Amerikaanse presidentsverkiezingen was dat echter anders. De Amerikaanse krant The New York Times van die donderdag kostte als altijd 1,50 dollar. Maar op de hoek van een treinstation in New York verkocht een slimme verkoper „yesterday’s New York Times’’zonder moeite aan gretige voorbijgangers. Voor tien dollar (8 euro) per stuk.

Op verkoopsite eBay stond die editie van de krant op dat moment voor enkele honderden dollars te koop – inmiddels variëren de prijzen van enkele dollars tot 20 dollar. Voor het eerst in jaren van dalende verkoopcijfers, waren veel Amerikaanse kranten op 5 november namelijk simpelweg uitverkocht. Dagelijks nieuws is tegenwoordig op internet te verkrijgen. Maar dat bewaart lastig voor later.

Anticiperend op een toegenomen vraag drukte The New York Times in eerste instantie 150.000 exemplaren bij voor de losse verkoop. Later voegde zij daar 75.000 exemplaren aan toe. Dat is een toename van 50 procent in de verkoopoplage ten opzichte van een gemiddelde dag.

Ook andere kranten werden verrast door toegenomen interesse. De landelijke krant USA Today, met een totale oplage van 2,25 miljoen de grootste in het land, liet 380.000 extra exemplaren drukken. En in Chicago, woonplaats van de juist verkozen president, drukte de Chicago Tribune 20.000 extra kranten. Na herdruk verkocht de krant echter ruim 200.000 exemplaren extra.

De zoektocht naar de verkiezingskranten gaat nog steeds door. Afgelopen dinsdag bood een andere grote krant uit die stad, de Chicago Sun-Times, een deel van de in totaal 44 exemplaren van een speciale geplastificeerde editie van de krant van 5 november op internet aan. Oprah Winfrey toonde in haar tv show de voorkant van deze krant. Openingsbod op eBay: 350 dollar.