Internet Weblog van de dag

Op Flickr beschreven foto
Op Flickr beschreven foto Flickr

Foto’s op Flickr. Internetjournalist Marie-José Klaver schrijft in haar weblog over foto’s op Flickr: „Het loslaten van foto’s en kunstvoorwerpen op het web is voor sommige professionals in musea en archieven een beangstigend idee. Wat gebeurt er met het materiaal buiten de context van het museum of archief? Wat doen anderen ermee? Hoe wordt erover gepraat? Verlies je niet alle controle? In een verslag van het symposium over de foto’s van het Nationaal Archief op Flickr The Commons is de ervaring van Judith Moortgat, werkzaam bij het Nationaal Archief voor het project Beelden voor de Toekomst, te lezen: “Wat gebeurt er met de foto’s als je ze eenmaal op Flickr zet? Moortgat geeft een greep uit de 400 comments die sinds de lancering zijn geplaatst bij de foto’s.Iemand herkent de foto’s van Kamp Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog, omdat haar vader destijds in de buurt van het kamp woonde. Supergebruiker ‘Leenke’ vertaalde veel Nederlandse bijschriften in het Engels, waaronder bijvoorbeeld het begrip ‘korfbal’.Iemand die een ‘valse Vermeer’ ontdekt op een foto van de in WO II opgeborgen kunstschatten van het Rijksmuseum. Een helmenexpert die de nationaliteit van een soldaat vaststelt en het serienummer van zijn helm. Allemaal waardevolle informatie voor het Nationaal Archief.””

Lees meer over foto’s op Flickr bij nrc.nl/klaver