International na één basisplaats

Belgische televisiezenders hadden geen belangstelling voor de interland van de Rode Duivels tegen Luxemburg. Fans misten daardoor het debuut van belofte Eden Hazard (17).

Voor de Luxemburgse voetbalbond fungeerde het nationale elftal van buurland België gisteravond als danspartner bij het honderdjarig bestaan. In België werd echter niet uitgekeken naar het jubileumfeest met een Braziliaanse carnavalsoptocht voor de aftrap, maar naar het debuut van de pas zeventienjarige Eden Hazard, die bij zijn Franse werkgever Lille slechts één keer een basisplaats had.

Hazard viel gisteren in de 67ste minuut in als nummer zeven op de lijst van jongste debutanten in het shirt van de Rode Duivels. De aanvallende middenvelder passeerde op de linkerkant van het veld op fraaie wijze twee Luxemburgse verdedigers. Zijn harde schot eindigde in de handen van doelman Jonathan Joubert.

In de slotfase dribbelde Hazard opnieuw door de verdediging van Luxemburg, maar hij kon niets meer veranderen aan de eindstand: 1-1.

„Als je bij zo’n korte invalbeurt al enkele flitsen laat zien, dan kun je iets betekenen op dit niveau”, zei bondscoach René Vander-eycken na afloop van de oefeninterland tegen Belgische media. Hazard: „Als de trainer zoiets zegt dan maakt mij dat heel gelukkig. Ik heb geprobeerd mijn gewone spel te spelen en niet te veel na te denken over het feit dat dit mijn eerste interland was. Mijn eerste actie was meteen geslaagd. Jammer dat mijn schot werd gekraakt en de keeper de bal kon pakken. Ik was graag beslissend geweest.”

Met de invalbeurt kwam voor Hazard een einde aan een bewogen week. De voetballer, die werd geboren in La Louvière en zijn club in Tubeke als 15-jarige verliet, speelt nog in de jeugdopleiding van Lille. Dit seizoen kwam de technische spelmaker zeven keer als invaller in het veld bij een competitieduel van de Franse ploeg. Zaterdag maakte hij bij zijn debuut als basisspeler, in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Saint-Etienne, zijn tweede competitiedoelpunt.

Vandereycken besloot maandag Hazard op te roepen voor het Belgische elftal, als vervanger voor de geblesseerde Stijn De Smet. „Een oefenwedstrijd is het ideale moment om in een groep te integreren, zeker omdat Eden een speler voor de toekomst is”, verklaarde de bondscoach zijn keuze op de Belgische televisie. „Ik heb hem zaterdag op tv gezien en [assistent-coach] Frank Vercauteren zat in het stadion. Eden heeft veel talent en verdient dit.”

In de dagen voorafgaand aan de interland noemde de in België werkzame Nederlandse trainer Johan Boskamp de jeugdinternational „het grootste talent van België”. Ook bleek Hazard al sinds het Europees kampioenschap van spelers tot 17 jaar van vorig jaar te worden gevolgd door de Engelse topclubs Arsenal en Chelsea. Zijn werkgever Lille reageerde meteen en verlengde dinsdag het contract van Hazard met drie seizoenen tot en met de zomer van 2012.

Opmerkelijk was dat het debuut van Hazard in België niet rechtstreeks was te zien. Televisiezenders in Vlaanderen en Wallonië toonden tot de selectie van Hazard geen belangstelling voor de eerste interland na het goede optreden (2-1 nederlaag) tegen Europees kampioen Spanje in de WK-kwalificatie. De Duitse rechtenhouder Sportfive noemde die situatie „uitzonderlijk in Europa”.

Het had Hazard niet uitgemaakt, zei hij na afloop. „Of ik nu voor tien mensen voetbal of voor duizend, mijn spel blijft hetzelfde. Ik was niet zenuwachtig. Toen ik het veld op kwam, dacht ik zoals altijd aan mijn familie. Het is dankzij hen dat ik hier sta.”

    • Michiel Dekker