Indiase marine brengt piratenschip tot zinken

De Indiase marine heeft dinsdagavond naar eigen zeggen een piratenschip tot zinken gebracht in de wateren bij Somalië. Het is, voor zover bekend, de eerste keer dat een van de recentelijk naar Somalië gezonden, buitenlandse marineschepen het vuur heeft geopend op een zogeheten ‘moederschip’, dat piraten gebruiken als uitvalsbasis voor de kleine motorbootjes waarmee ze schepen aanvallen. Zeevaartbedrijven juichen gerichte aanvallen op ‘moederschepen’ toe.

De Indiase actie kwam een dag nadat bekend werd dat Somalische piraten een Saoedische mammoettanker met omgerekend twee miljoen vaten olie hebben gekaapt, voor zover bekend de grootste zeeroversbuit in de geschiedenis.

Elders bij Somalië werden alweer twee nieuwe schepen gekaapt, wat illustreert dat de sterk uitgebreide, internationale marinepresentie bij Somalië nog geen afdoende middel is tegen de scherp toegenomen piraterij. Volgens de Indiase marine werd het fregat INS Tabar in de Golf van Aden beschoten vanaf een schip, nadat officieren van de Tabar gevraagd hadden of zij het schip mochten doorzoeken. Daarop schoot de INS Tabar het schip kapot, aldus de Indiase marine. De piraten wisten er in de tussentijd vandoor te gaan in motorbootjes.

Bij twee acties in de Golf van Aden werden een Thais en een Iraans vrachtschip geënterd, bevestigden de rederijen. Het Thaise schip heeft 16 bemanningsleden, het Iraanse 25.

Volgens het Internationaal Maritiem Bureau in Kuala Lumpur, onderdeel van de Internationale Kamer van Koophandel, wordt de piraterij bij Somalië „onbeheersbaar”. Piraten houden nu zeventien schepen met meer dan driehonderd opvarenden vast. De kapers, die gebruikmaken van de ordeloosheid in Somalië, eisen in de regel tonnen losgeld. De zaterdag gekaapte Saoedische mammoettanker Sirius Star, die olie vervoert ter waarde van naar schatting 78 miljoen euro, is voor anker gegaan voor de Somalische kust. (Reuters, AP, BBC)