Herman Kuiphof overleden

De befaamde sportjournalist en voetbalcommentator Herman Kuiphof is gisteravond op 89-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Soest. Dat heeft de KNVB vanmorgen bekendgemaakt.

Kuiphof genoot vooral bekendheid in de eerste succesvolle periode van het Nederlandse voetbal, de jaren zestig en zeventig. Hij versloeg het beroemde mistduel Ajax-Liverpool in 1966 en de eerste Europa-Cupzege van een Nederlandse club in 1970. „Milaan is een beetje van ons”, sprak hij na de 2-1 zege van Feyenoord tegen Celtic.

Kuiphof was ook commentator bij de verloren WK-finale van Oranje in 1974 tegen West-Duitsland. „Zijn we er toch ingetuind”, voorspelde hij vlak voor rust na de 2-1 van Gerd Müller. Hij verwees daarmee naar de vermeende arrogantie van de Nederlanders.

Kuiphof, die als schrijvend journalist begon, versloeg op televisie tevens beroemde Wimbledonfinales van Borg, Connors en McEnroe. Kuiphof was van 1981 tot 2001 columnist van NRC Handelsblad.

Necrologie, reacties: pagina 13