Guns 'n Roses is terug

Axl Rose Guns'N Roses singer Axl Rose walks in the paddock of the Silverstone racetrack before the Formula one British grand prix, 11 June 2006 at Silvestone. AFP PHOTO PIERRE ANDRIEU
Axl Rose Guns'N Roses singer Axl Rose walks in the paddock of the Silverstone racetrack before the Formula one British grand prix, 11 June 2006 at Silvestone. AFP PHOTO PIERRE ANDRIEU AFP

En dan nu, voor het laatste rock-’n-roll-nieuws, over naar Madame Tussauds. Daar zijn onlangs enige beelden tot leven gekomen. Het gaat om twee mannen van 46 en 62 jaar, die meteen na de wederopstanding uit hun wassen bestaan de meest miraculeuze claims verkondigden.

Zo predikte de jongste van het stel dat zich morgen een wonder zal voltrekken waarop door vele gelovigen al veertien jaar is gewacht: de openbaring van Chinese democracy.

Voor alle onwetenden: dat is de titel van een plaat die de Amerikaanse rockband Guns ’n Roses veertien jaar geleden aankondigde.

Maar die plaat kwam er nooit. In plaats daarvan stapten alle bandleden op. Ze wensten, of mochten niet langer in de directe omgeving verblijven van Zijne Door Plastische Chirurgie Geteisterde En Immer Gillende Heiligheid, de megalomane zanger Axl Rose.

Van Guns ’n Roses bleef niets meer over. Chinese democracy werd een synoniem voor: als Pasen en Pinksteren op één dag vallen. Je kon beter wachten op de Chinezen zelf, gniffelde iedereen, dan op Axl Rose.

Maar dit keer gaat het dus echt gebeuren, en wel morgen, 21 november. China mag dan nog een dag hebben, de rock ’n roll-deadline is voor Guns ’n Roses allang verstreken.

Een minstens even treurige boodschap bracht de andere verrezen discipel. Hij verscheen tijdens een bedevaartdienst voor de gitaar, in een zaaltje in het zuidwesten van Engeland. Tijdens de zogeheten Manson’s Guitar Show zei John Paul Jones (62) dat zijn band Led Zeppelin was gereanimeerd. Zeker, dat was in de jaren zeventig een legendarische rockband, die door iedere rocker is nagedaan en door zowat elke hiphopper is gesampled.

Na de laatste reünieshow in Londen, eind vorig jaar, was het heilige vuur dusdanig aangewakkerd dat Jones met gitarist Jimmy Page (64) en de Jason Bonham (42, zoon van de in 1980 overleden drummer John) weer begon met repeteren. Hun doel: een nieuwe plaat en een tournee. Er was alleen één probleempje: zanger Robert Plant had geen zin meer. Hij vermaakt zich veel te goed met countryzangeres Allison Kraus met wie hij samen (als een soort Beauty & The Beast in beeld en geluid) opneemt en optreedt.

„Hij wil echt geen harde muziek meer maken”, treurde Jones. „Maar wij wel!”

Daarom zoekt Led Zeppelin een nieuwe zanger, verklapte hij. U hoort binnenkort wie.

Bij zoveel treurigheid gingen onze gedachten uit naar stil gebleven bewoners van Madame Tussauds: Jimi Hendrix, Janis Joplin, Brian Jones, Jim Morrison, Kurt Cobain. Wat is het toch een zegen om als rockheld jong te sterven.

Frank Provoost

    • Frank Provoost