GM wijst 'groen bod' op Opel af

Het noodlijdende Amerikaanse autoconcern General Motors heeft het plan van het Duitse bedrijf SolarWorld om met geld van GM in ‘groene’ auto’s van Opel te investeren afgewezen.

SolarWorld, uit Bonn, wil General Motors geen cent betalen voor zijn Duitse dochter. Bestuursvoorzitter Frans Asbeck verlangt zelfs een bruidsschat voor Opel van een miljard euro, precies het bedrag dat hij in de autofabrikant wil investeren. Beurshandelaren in Frankfurt kwalificeerden het bod van Solar World gisteren onmiddellijk als een publiciteitsstunt. Maar Asbeck houdt vol dat zijn bod „bloedserieus” is.

Frans Asbeck, de in Duitsland als excentriek bekend staande bestuursvoorzitter van SolarWorld, nam twee jaar geleden de zonne-energietak over van Shell. Hij wist deze voormalige divisie van het olieconcern tot een bloeiende onderneming te maken.

Asbeck zei gisteren zijn miljard euro te willen investeren in vier fabrieken van Opel. Ook wil hij het ontwikkelingscentrum van Opel overnemen. Hij zei van Opel een bedrijf te willen maken dat in de toekomst alleen nog maar auto’s maakt die met elektro- en hybride motoren zijn uitgerust.

Opel heeft intussen de Duitse overheid om een garantie van 1,8 miljard euro gevraagd voor het geval moederconcern GM niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. De Duitse bondskanselier Merkel staat welwillend tegenover dit verzoek, mits de Duitse overheid de garantie krijgt dat het geld wordt gebruikt voor Opel in Duitsland, en niet in Detroit in de Verenigde Staten terecht komt, waar GM wordt geconfronteerd met een dreigend faillissement.

GM wees gisteren meteen de plannen van Solar World als „niet realistisch” van de hand. GM is bovendien niet van plan van Opel een bedrijf te maken dat uitsluitend elektrische-en hybride auto’s maakt.

Afgelopen maandag nog werd de nieuwe Opel Insignia door internationale autojournalisten uitgeroepen tot ‘Auto van het jaar 2008’.