Frida Hyvönen is de Aretha Franklin van Scandinavië

Frida Hyvönen Silence Is Wild

Frida Hyvönen Silence Is Wild

Uit Zweden komen eigenwijze crooners en soulzangers. Na de uitbundige ode aan de avocado van Jens Lekman hebben we nu zangeres Frida Hyvönen die duidelijk verstaanbare, fijnzinnige observaties doet achter de piano. Hyvönen maakte haar derde cd, Silence Is Wild, en daarop frappeert ze met haar gulle zangstem. Hoog, vloeiend en helder zwiert haar zang door de octaven, begeleid door ritmische pianoakkoorden en simpele drums. Op de achtergrond zweven soms wat orgelklanken of tweede stemmen, maar het is Hyvönens stem die de hoofdrol speelt. En terecht, want Frida Hyvönen heeft een rijk geschakeerd geluid waarin verschillende gevoelens om de aandacht lijken te strijden. Kracht en kwetsbaarheid gaan daarbij zij aan zij, en dat geeft haar een soul-achtige kwaliteit. Als een Scandinavische Aretha Franklin, behalve dat ze niet zingt over de grote thema’s van het leven, maar over kleine gemakken (dansen op liedjes van Kylie Minogue) en ongemakken (hoe mensen tegen Scandinavische vrouwen aankijken, in het punky Scandinavian blonde). Frida Hyvönen heeft een kracht die nooit over de schreef gaat, en schrijft glooiende melodieën.

HESTER CARVALHO

Beluister deze cd in z’n geheel op nrcnext.nl/muziek Op 7 december treedt Frida Hyvönen op in Paradiso, Amsterdam.

    • Hester Carvalho