Film van de dag

Grease. Het kabinet-Balkenende zou nostalgisch terugverlangen naar de overzichtelijkheid van de brave jaren vijftig, met heldere normen en waarden. Maar is dat nou wel zo? Zijn de jaren vijftig eigenlijk wel zo braaf als zij doen voorkomen? Historische studies tonen aan dat het beeld veel genuanceerder is. Van de film Grease wordt ook altijd gezegd dat de film nostalgisch is over de jaren vijftig. Welke jaren vijftig? Die van tienerzwangerschappen, gemankeerd machismo en jeugdbendes, of die van vetkuiven, mooie automobielen en aanstekelijke muziek? Alleen dat laatste wordt vaak onthouden. Musicals zijn immers vermaak die vast niets meer te bieden hebben. Toch? Misschien maar weer opnieuw, voor de zoveelste keer, kijken. Zo rooskleurig waren die jaren vijftig niet.(Randal Kleiser, 1978, VS), Net 5, 20.30-22.40u.

André Waardenburg