Film van de dag

Grease met Jeff Conaway (als Kenickie), Olivia Newton-John (Sandy Olsson), John Travolta (Danny Zuko) en Stockard Channing (Betty Rizzo). GREASE foto SBS vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma foto vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma Bij publicatie is de creditregel Foto SBS verplicht. Dit beeld mag niet worden opgeslagen en moet na gebruik vernietigd worden. This picture is for one time publication only, it may not be stored by no matter of means and must be destroyed after use. Creditline: Foto SBS is compulsory. SBS

Grease. Het kabinet-Balkenende zou nostalgisch terugverlangen naar de overzichtelijkheid van de brave jaren vijftig, met heldere normen en waarden. Maar is dat nou wel zo? Zijn de jaren vijftig eigenlijk wel zo braaf als zij doen voorkomen? Historische studies tonen aan dat het beeld veel genuanceerder is. Van de film Grease wordt ook altijd gezegd dat de film nostalgisch is over de jaren vijftig. Welke jaren vijftig? Die van tienerzwangerschappen, gemankeerd machismo en jeugdbendes, of die van vetkuiven, mooie automobielen en aanstekelijke muziek? Alleen dat laatste wordt vaak onthouden. Musicals zijn immers vermaak die vast niets meer te bieden hebben. Toch? Misschien maar weer opnieuw, voor de zoveelste keer, kijken. Zo rooskleurig waren die jaren vijftig niet.(Randal Kleiser, 1978, VS), Net 5, 20.30-22.40u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg