Film 'Blindness' is als doemthriller wel geslaagd

scene uit de scene uit de film Blindness (2008) FOTO: RCV Blindness Regie: Fernando Meirelles. Met: Julianne Moore, Mark Ruffalo. ***
scene uit de scene uit de film Blindness (2008) FOTO: RCV Blindness Regie: Fernando Meirelles. Met: Julianne Moore, Mark Ruffalo. *** rcv

Blindness Regie: Fernando Meirelles. Met: Julianne Moore, Mark Ruffalo. ***

Verwachtingsmanagement blijft lastig. De nieuwste film van de Braziliaanse regisseur Fernando Meirelles, bekend van de energieke drama’s City of God en The Constant Gardener, opende het filmfestival van Cannes. Blindness is gebaseerd op de grimmige parabel De Stad der Blinden van de Portugese Nobelprijswinnaar José Saramago.

De verwachtingen waren torenhoog, Blindness maakte ze niet waar. Het fabel bleek uitgebeend tot een apocalyptische actiethriller. De vertelstem van Danny Glover irriteerde.

Zonder die stem opent Blindness deze week in de bioscoop. En zonder verwachtingen vooraf resteert een heel overtuigende scifi-thriller. Het plot: een Japanse chauffeur wordt voor een stoplicht plots met blindheid geslagen. Het is alsof hij de wereld door een melkfles ziet. De ‘witte ziekte’ grijpt snel om zich heen, de regering isoleert patiënten in gestichten.

Een doktersvrouw simuleert blindheid om haar echtgenoot bij te staan. Haar gesticht raakt snel in de greep van fysieke en sociale ontreddering. Blinden dwalen tussen afval en excrementen, de redelijke groep 1 buigt voor de meedogenloze groep 3.

Als allegorie zegt Blindness weinig nieuws. In levensgevaar atomiseert de mensheid tot krijgsbendes. Alleen dankzij de ziende doktersvrouw kunnen de zachte krachten winnen. Zij moet dan wel geweld omhelzen, en de macht met al zijn consequenties. Amen. Ik stel voor dat u Blindness gewoon als een doemthriller bezoekt. Dan wordt u niet teleurgesteld.

    • Coen van Zwol