Economie van Rusland staat er niet best voor

De Wereldbank heeft deze week de economische groeiverwachting van Rusland voor 2009 met meer dan de helft verlaagd, van 6,5 tot 3 procent. Ook zet de waardedaling van de roebel volgens de bank waarschijnlijk door en zal de inflatie dit jaar een hoogte bereiken van 13,5 procent om volgend jaar nog verder toe te nemen.

Wel prees de Wereldbank Rusland voor de snelle en adequate reactie op de wereldwijde crisis. Vooral het door de minister van Financiën met olie- en gasinkomsten gevulde stabiliteitsfonds, waarmee noodlijdende bedrijven worden gesteund, kreeg lof.

Volgens het rapport zal het land in 2008 te kampen hebben met een totale kapitaalvlucht van 50 miljard dollar. Dat versterkt voorspellingen dat de roebel op weg is naar een devaluatie. Vorige week werd die vrees voor het eerst duidelijk toen de Russische centrale bank bekendmaakte de roebel slechts tot een bepaalde hoogte te zullen steunen. Het niveau waaronder de munt mag wegzakken voordat de centrale bank steunaankopen doet, werd verlaagd, waardoor de roebel 1 procent in waarde daalde.

Volgens Wereldbankeconoom Zhelko Bogetich zal de waarde van de roebel verder dalen. „De Russische economie is zeer afhankelijk van de olieprijs en de roebel is daar weer zeer afhankelijk van”, zei hij op een persconferentie.

Bogetich zei dat Ruslands economische positie weliswaar significant was verbeterd ten opzichte van 1998, maar dat het land nog grotendeels afhankelijk was van olie- en gasinkomsten. De Russische editie van Newsweek haalde maandag anonieme regeringsbronnen aan die beweerden dat de regering al had besloten tot een zachte devaluatie van de roebel. Aan het eind van het jaar zou een val van de munt worden toegestaan tot een waarde van 30 roebel voor een dollar.

    • Michel Krielaars