Dit is de blues op Crossing Border

Hij speelde één liedje in het BBC-programma van Jools Holland. Dat was de doorbraak van Seasick Steve.

Zijn bluesliedjes gaan over zijn zwervende leven.

Seasick Steve trok het grootste deel van zijn leven als landloper door Amerika. Hij reisde onbetaald mee op treinen, sliep in schuren, en maakte muziek in bars en op straat. Foto Camera Press/ Neale Smith D 90905-04 Seasick Steve. Obligatory Credit - CAMERA PRESS / Neale Smith. American bluesman Seasick Steve playing at The Barras in Glasgow, Scotland. 21/10/2008. Neale Smith/Hollandse Hoogte

Steve Wold alias Seasick Steve is 67. Het grootste deel van die 67 jaar heeft hij als landloper door Amerika getrokken, op de manier die we kennen uit de cowboystrip Lucky Luke: onbetaald meereizen op de trein, slapen in schuren, muziek maken voor een paar grijpstuivers in bars en op straat.

Drie cd’s maakte hij inmiddels. Zijn meest recente heet I Started Out With Nothin And I Still Got Most Of It Left (2008), en die opmerking slaat ook op zijn muziek. Wolds muziek is niet meer dan een skelet: verhaal + ritme + melodie. De verhaaltjes worden grommend gezingzegd, het ritme is ‘boem-klap’, en de repetitieve gitaar-loopjes van drie akkoorden dringen dieper bij iedere herhaling, als dorens in de huid. Dit is de blues.

Volgens Seasick Steve zelf niet, trouwens. Hij noemt zijn muziek ‘song & dance’. „Omdat mensen over blues altijd een strikte opvatting hebben, die niet aansluit bij hoe ik erover denk”, zegt hij per telefoon vanuit Dublin. „Daarom gebruik ik liever de minder beladen term van ‘song & dance’. Zo zie ik het zelf ook: ik maak een liedje en vertel een verhaaltje.”

Seasick Steve is op dit moment in Groot-Brittannië op tournee, samen met drummer Dan Magnusson, en speelt voor uitverkochte zalen. Morgen treedt hij op tijdens het Crossing Border-festival, in Den Haag. Want tegen iedere poplogica in, heeft Steve, die tot een jaar geleden volslagen onbekend was, op zijn 66ste nog het grote publiek bereikt. Die plotselinge doorbraak kwam afgelopen oudejaarsavond toen hij meedeed aan het BBC-programma Hootennany van Jools Holland. Tussen optredens van gearriveerde Britse sterren als Paul Weller en Amy Winehouse, verscheen Steve voor één nummer, Dog House Boogie. Het publiek zag een oude man met een petje, een lange grijze baard en stoere getatoeëerde armen, die met één voet het ritme stampte op een houten doos, en zijn grote handen liet dwalen over een kleine rode gitaar met drie snaren.

Hij speelde alsof het de laatste keer was. De knoestige blues kreeg vleugels door de furie in Steve’s stem. In het nummer vervlocht hij een gesproken introductie op zichzelf: opgevoed door een hardhandige stiefvader (‘It was hell, y’all’), weggelopen op zijn veertiende, en vervolgens een zwerversleven geleid dat ‘sometimes cold and hungry’ was.

Dat ene liedje betekende Steve’s entree in de popwereld. Het afgelopen jaar heeft hij op alle grote festivals in Engeland gespeeld. Hij maakte zijn nieuwe cd, met hulp van onder anderen Nick Cave en stond voor uitverkochte zalen. De erkenning komt net op tijd, zegt hij. „Zonder Jools was ik waarschijnlijk gestopt met muziek maken. Ik doe het al mijn hele leven, en een jaar geleden had ik er eigenlijk genoeg van.”

Nadat de jonge Steve in aanraking was gekomen met de blues, leerde hij zichzelf gitaar spelen en trad hij zoveel mogelijk op. Om geld te verdienen wisselde hij de muziek af met werk als cowboy en klusjes in de bouw. Hij woonde in die jaren, naar eigen zeggen, op 56 verschillende plaatsen.

Hij trouwde, kreeg twee zonen, en scheidde. Begin jaren tachtig ontmoette hij zijn Noorse vrouw en kreeg drie zonen. Ze verhuisden nog regelmatig, tot Steve en zijn vrouw zich eind jaren negentig in Noorwegen vestigden. Van daaruit reisde hij naar Engeland om met geestverwanten muziek te maken.

Juist toen Steve samen met een paar muzikanten op tournee zou gaan, kreeg hij een hartaanval. Dat voelde alsof er ‘een olifant op hem ging zitten’, zegt hij. „Het herstel duurde lang, en daarna voelde ik me kwetsbaar. Ik dacht niet dat ik ooit nog op tournee kon gaan.”

Thuis in Noorwegen, in de keuken van zijn huis, nam hij in zijn eentje de cd Dog House Music op. „Ik wilde er verder niets mee, ik wilde alleen die liedjes vastleggen. Vrienden in Engeland vroegen of ze de cd mochten uitbrengen. Ik stemde in, al leek het me onwaarschijnlijk dat die liedjes voor anderen interessant zouden zijn.” Het verschijnen van Dog House Music zou de eerste stap zijn naar Steve’s wonderbaarlijke doorbraak.

Inmiddels woont hij in een huis op het platteland in Norfolk, Engeland, maar in zijn liedjes vertelt Steve nog over het bestaan dat hij ooit leidde. Over het lange wachten op de trein, over wachten op vrienden die nooit komen, over grasvlooien die op je kuiten willen wonen.

Morgen zal het publiek op Crossing Border meemaken hoe Seasick Steve en drummer Dan Magnusson concerten geven. Volgens Steve wordt hij ‘bezeten door mafheid’, op het moment dat hij het podium oploopt. Hij speelt andere liedjes dan afgesproken, improviseert, en legt de muziek stil om met het publiek te praten en verhalen te vertellen. Het is moeilijk om niet te improviseren, zegt hij, omdat de simpele bluesriffs onophoudelijk omhoog komen borrelen. „De laatst tijd schrijf ik iedere dag een nieuw nummer, het is alsof ik een bron heb aangeboord. Nu maar afwachten hoelang het publiek het leuk blijft vinden.”

Seasick Steve was nooit eerder in Den Haag, maar wel in Amsterdam. In de jaren zeventig brachten zijn omzwervingen hem naar Europa, vertelt hij. „Toen heb ik op straat gespeeld in Frankrijk, en later ook in Amsterdam. Ik sliep onder bruggen of op het station. Amsterdam was aardig voor me, ik weet nog dat ik door mensen werd uitgenodigd in een kraakpand te komen logeren. Voor een professionele straatslijper als ik was dat heel luxueus.”

Seasick Steve speelt morgen op Crossing Border, Den Haag 13 februari, Paradiso, A’dam

    • Hester Carvalho