Coalitie oneens over databank Antilliaanse probleemjongeren

den haag. De aparte databank voor Antilliaans-Nederlandse probleemjongeren dreigt tot problemen te leiden binnen de coalitie. De PvdA is voor registratie op etniciteit, evenals een Kamermeerderheid en gemeenten waar veel Antillianen wonen. De ChristenUnie is fel tegen registratie. De invoering van de Antillianenindex staat weer ter discussie, zo bleek dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. De brief aan de Kamer waarin ex-minister Vogelaar (Integratie, PvdA) afzag van de Verwijsindex Antillianen omdat er veel weerstand was tegen registratie op etniciteit, was vrijdag al ingetrokken door het kabinet. De Raad van State oordeelde eerder dat het registreren op basis van etniciteit in het geval van de Antilliaanse risicojongeren mogelijk is omdat het een ”legitiem doel” dient en omdat aannemelijk is gemaakt dat de problematiek van Antilliaanse risicojongeren ernstiger is dan die van andere risicogroepen. Bos benadrukte dat er nog geen definitief besluit is genomen over de verwijsindex. De Antillen hebben laten weten niet akkoord te gaan met registratie. Als de verwijsindex zou doorgaan, heeft dat gevolgen voor de besprekingen over staatkundige hervormingen volgende maand op de Antillen, met premier Balkenende en staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties, CDA).