Brits warenhuis prijsstunter

Voor koopjesjagers is het dezer dagen feest in Groot-Brittannië. Het warenhuis Marks & Spencer (M&S) biedt vandaag 20 procent korting op vrijwel alles wat het verkoopt, van damesondergoed tot wijnen en voedingswaren. Sommige filialen blijven speciaal open tot middernacht. Concurrent Debenhams houdt sinds gisteren eveneens uitverkoop met kortingen tot 25 procent. De actie van dat concern duurt tot en met morgen. „De klant heeft het nog nooit zo goed gehad”, betoogde M&S-topman Sir Stuart Rose.

Het is zeer ongebruikelijk dat de grote warenhuizen al in de aanloop naar Kerstmis met de uitverkoop beginnen. De omzet is echter vooral in oktober achteruitgehold, waardoor ze met grote onverkochte voorraden zitten.

Zo prettig als de kortingen voor liefhebbers van winkelen zijn, zo treurig zijn die voor de aandeelhouders van Marks & Spencer en andere concerns. De koers van de M&S-aandelen is sinds begin dit jaar met 62 procent gedaald en de winst over het boekjaar tot maart volgend jaar zal naar verwachting met 43 procent dalen.

Het is intussen de vraag of Woolworths, een warenhuisketen die mikt op de man met de bescheiden beurs, Kerstmis als zelfstandig concern haalt. Het bedrijf kampt al tijden met forse verliezen. Gisteren bleek dat het in gesprek is met Hilco UK, een specialist in het overnemen van noodlijdende bedrijven. Naar verluidt zou dit 1 pond (1,18 euro) overhebben voor alle 815 winkels in het land, inclusief schulden.