Bart en André

Deze hele week staat in het teken van een bijzonder kookboek. Passie voor koken is gemaakt door stichting De Omslag, een overkoepelende netwerkorganisatie die zich bezighoudt met de maatschappelijke (arbeids)participatie van onder anderen verstandelijk gehandicapten, psychiatrisch patiënten en verslaafden in Amsterdam. Maar liefst 42 participatieprojecten in de hoofdstad hebben iets met eten en drinken te maken.

Een van die projecten is bierbrouwerij De Prael. Een sociale firma met een bijzondere geschiedenis, die begint in 2002. Fer Kok en Arno Kooij werken in de geestelijke gezondheidszorg. Uit liefhebberij brouwen de twee bier en zingen in een smartlappenband. Op hun werk merken ze dat veel patiënten behoefte hebben aan zinvolle dagbesteding. Fer en Arno tellen 1 + 1 + 1 bij elkaar op en ziedaar: een brouwerij waar 62 mensen met een psychiatrische achtergrond werkervaring opdoen door het brouwen van biertjes met de namen van de vertolkers van het levenslied.

Zes jaar later gaat nog steeds goed met De Prael. In de zomer van 2008 verhuisde de brouwerij van een industrieterrein naar een toplocatie aan de voormalige Amsterdamse bierkaai (Oudezijds Voorburgwal 30). In de roestvrijstalen vaten bruisen Johnny, Heintje, Mary, André, Willy, Nelis en Willeke. Een nieuw biertje, Corry (Konings, uiteraard) is in de maak.

Brouwmeester Bart is nog niet honderd procent tevreden over Corry. Bierbrouwen is uitproberen, net zo lang tot alles klopt. Toen Bart gevraagd werd bij De Prael te komen werken, twijfelde hij. Hij is schizofreniepatiënt. Een carrière in de alcohol vond hij niet voor de hand liggen. Nu werkt ie fulltime als brouwer bij De Prael en droomt zelfs van een brouwopleiding in Duitsland. „Ik heb echt mijn ding gevonden.” Zijn favoriete Praelbiertje? André. „Een lentebokbier. Goedgemout en lekker complex.”

Haantje met André, uit Passie voor koken, voor 2-3 personen:

1 klein haantje (of een kip)

1 citroen, gehalveerd

een scheut olie

een klont boter

2 verse knoflookbollen, gehalveerd

4 sjalotjes, gesnipperd

500 g krielaardappeltjes

200 ml André (of ander lentebokbier)

2 stengels bleekselderij, in stukken

150 g peultjes, afgehaald

Peper en zout de kip en stop de citroenhelften in de buik. Bak rondom aan in de olie en boter. Voeg zodra de kip bruin is de knoflook toe. Voeg na een paar minuten ook de sjalotten en de krieltjes toe en bak ze mee. Blus af met André (of lentebok). Leg een deksel op de pan en laat 20 minuten sudderen. Voeg de bleekselderij en peultjes en bestrooi alles met wat peper en zout. Laat het gerecht nu zachtjes sudderen tot de kip gaar is. Haal het beestje eruit en verdeel in porties. Leg de aardappelen en groenten met het stoofvocht op een schaal en leg de stukken kip erbovenop. Erbij: een koud glas André.

Passie voor koken is het ‘sociale kookboek’ van Amsterdam. Te bestellen via deomslag.nl/passievoorkoken

    • Janneke Vreugdenhil