Aubergine-kerrie

Bijgerecht voor 4 tot 6 personen40 gram tamarindepulp700 gram kleine aubergineszeezout5 grote, verse rode chilipepers5 bolle eetl. gedroogde kokos1 dessertlepel korianderzaad1 theelepel komijnzaad500 gram ui1 dikke teen knoflookstukje verse gember van 3 cm.4 eetlepels plantaardige olie½ theelepel mosterdzaad 10 tot 12 verse kerrieblaadjes1/2 theelepel geelwortelHandjevol verse koriander

Hoewel er nu veel aantrekkelijke soorten aubergine op de markt zijn, gaat voor dit recept de voorkeur uit naar kleine paarse exemplaren.

Week de tamarindepulp minstens 30 minuten in een kom met 1,25 deciliter heet water. Giet door een fijne zeef en druk aan met de achterkant van een lepel. Snijd de stelen van de aubergines en snijd ze overdwars in stukken van 4 tot 5 centimeter dik. Week de aubergine circa 15 minuten in licht gezouten koud water.

Snijd de steeltjes van de chilipepers en snijd ze dan overdwars doormidden. Rooster het kokos in een droge anti-aanbak koekenpan op matig vuur en schep regelmatig om tot hij net goudgeel is. Roerbak de chilipepers en korianderzaadjes een paar minuten mee. Voeg het komijnzaad toe en roerbak nog 1 minuut. Draai het mengsel in een mini-keukenmachine tot een pasta. Voeg zo nodig een eetlepel water toe om het draaien te vergemakkelijken.

Pel de uien en hak ze grof. Pel de knoflook en hak fijn. Schil de gember en hak fijn.

Verhit de olie in een braadpan op matig vuur. Bak er het mosterdzaad in tot het begint te poffen. Schep er dan de knoflook, gember en kerrieblaadjes door, gevolgd door de ui en geelwortel. Draai het vuur laag en laat onder af en toe omscheppen 25 minuten bakken tot de uien gaar zijn en het mengsel heel geurig is.

Giet er 5 deciliter water bij en draai het vuur hoog. Breng op smaak met 1 dessertlepel zeezout. Voeg de aubergines toe, leg er het deksel op en breng aan de kook. Temper het vuur, zodat alles suddert en laat circa 20 minuten zachtjes koken. Schep er de gezeefde tamarindepulp door en garneer met koriander.

KIM MACLEAN

Morgen: omega-3 in de pan

    • Kim Maclean