Appels en peren uit Brussel

Brussel betaalt voortaan niet alleen mee aan schoolmelk, maar ook aan schoolfruit. De Europese ministers van Landbouw hebben gisteren besloten om 90 miljoen euro uit te trekken voor een programma voor gratis schoolfruit.

De lidstaten moeten zelf ook nog een bijdrage leveren. Basisscholen kunnen dan vanaf volgend schooljaar gebruik maken van het EU-budget om fruit en groente aan leerlingen te geven.

Het voorstel past bij de plannen van de EU om overgewicht tegen te gaan. Het aantal te zware kinderen in Europa wordt geschat op 22 miljoen. Daarvan hebben vijf miljoen kinderen obesitas, de extreme vorm van overgewicht.

Minister Gerda Verburg (Landbouw, CDA) liet weten blij te zijn dat lopende nationale programma’s ook in aanmerking komen voor financiering uit Brussel. In Nederland zijn dat Smaaklessen en Schoolgruiten.

De ministers hebben verder afgesproken dat naast een overheidsbijdrage, ook een bijdrage van de sector mogelijk is. Europarlementariërs wilden dat het budget verhoogd wordt naar 500 miljoen, omdat scholieren nu maar één stuk fruit of groente per week krijgen, maar zo ver wilden de EU-ministers niet gaan.

Critici dragen liever andere oplossingen aan om overgewicht bij kinderen aan te pakken. „Het programma voor schoolfruit is een beetje naïef en simplistisch”, stelt Ivan Wolffers, hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. „Nog steeds krijgt de voedingsmiddelenindustrie alle ruimte om producten aan te bieden. Een kind van elf heeft in zijn leven al 10.000 commercials voor voeding gezien.”

Alan Matthews, hoogleraar Europees landbouwbeleid aan het Trinity College in Dublin, vindt dat ‘Brussel’ zich niet moet bemoeien met schoolfruit. Dat zou juist averechts werken, omdat mensen niet meer snappen waar EU-bevoegdheden beginnen en ophouden. „Euroscepsis is het gevolg. Als Brussel echt de consumptie van groenten en fruit wil bevorderen, kan men beter de importtarieven van fruit opheffen.”

    • Antonie van Campen