Al zijn er ook dromerige gitaarliedjes

Nog nooit was Death Cab For Cutie zo optimistisch.

De band zette zich volledig in voor Obama. Vanavond spelen ze op Crossing Border.

. „Och man, ik ben nog steeds in de zevende hemel. Ik ken niemand van mijn vriendenkring die niet heeft gehuild. Nog steeds schiet het me op de meest vreemde momenten te binnen wat dit eigenlijk betekent.”

Ben Gibbard (32) staat bekend als een gevoelige ziel. De zanger, gitarist en liedjesleverancier van de Amerikaanse indie rockband Death Cab For Cutie is een overbeleefde beroepspiekeraar die alom wordt geprezen om zijn breekbare, poëtische en droevige teksten. Hij breekt even gemakkelijk zijn brein over de vraag waarom een handschoenenkastje zo heet (terwijl je er niets kunt vinden om je vingers aan warm te houden) als over de vraag waarom hij niet verliefd kan worden op het schitterende meisje dat tegenover hem zit.

Telkens leiden zulke overpeinzingen tot dezelfde conclusie: met de liefde gaat het niet lukken. Ook op het prachtige album Narrow Stairs, dat in mei is verschenen, hebben de dromerige gitaarliedjes die allesoverheersende boodschap. ‘How I wish you could see the potential of you and me’, verzucht Gibbard in I will possess your heart. ‘It’s like a book, elegantly bound, but in a language that you can’t read.’

Maar van droefheid wil Gibbard voorlopig niks weten, zegt hij aan de telefoon, vlak voor een optreden in Schotland. De afgelopen weken huilde hij enkel tranen van geluk. „We beleven de grootste economische crisis sinds de Grote Depressie”, juicht hij. „En ik ben nog nooit zo optimistisch geweest.”

Dat komt allemaal door Barack Obama.

Voor hem heeft Death Cab For Cutie zich grondig inspannen, door bijvoorbeeld op te treden tijdens de de Democratische Nationale Conventie, die eind augustus in Denver werd gehouden. Behalve op het podium belandden Gibbard en gitarist Chris Walla ook live in een uitzending van CNN. „Dat heeft wel de top tien gehaald van de meest onwerkelijke momenten in de band”, zegt de zanger. Om meteen weer te relativeren. „Ach ja, aan de andere kant was het een kwestie van tijd. 24-uur-nieuwszenders moeten op een gegeven moment toch íemand voor de camera halen.”

Zelfs tijdens de tour was er nog tijd om campagne te voeren. „Chris’ aandeel is het grootst geweest. Hij ging in elke stad naar de plaatselijke Obama-afdeling om te helpen met bellen. Maar hij is ook echt van deur tot deur gegaan om kiezers te ronselen.”

Met de verkiezingsuitslag is niet alleen de profetische albumtitel uit 2000 ingelost (We Have the Facts and We’re Voting Yes), maar ook een trauma van vier jaar terug verwerkt. Toen nam Death Cab For Cutie namelijk tevergeefs deel aan de zogeheten Vote For Change-tour met onder meer Bruce Springsteen, Pearl Jam en Neil Young (voor wie ze vorige maand het voorprogramma verzorgden). Maar toen won Bush.

Sorry voor het cliché, waarschuwt de zanger, maar: „It’s always dark before the dawn. We hebben de afgelopen acht jaar moeten doorstaan om iedereen te laten beseffen hoe hard we deze verandering nodig was.”

In die tijd ontsteeg zijn eigen band de indie-status. Narrow Stairs kwam in Amerika op nummer één van de album top-200 terecht. „Ik ben beter geworden in verhalen vertellen die iedereen begrijpt”, zegt Gibbard. „In oudere nummers was vaak voor niemand behalve mezelf duidelijk waarover ze gingen. Ik durf nu meer recht voor zijn raap te zingen.”

Bijvoorbeeld in Grapevine fires, waarin de toeschouwers met volle teugen genieten van het uitzicht op brandende velden en de wijn uit hun kartonnen bekertjes. „Daar ben ik echt trots op.”

Zelfs met de braafheid is afgerekend: het is verheven tot geuzendeugd die wordt gekoesterd met de zelfverzonnen slogan ‘We put the punk in punctual’. „Wat moet je anders? Dit is wie we zijn. Er zit nu eenmaal geen greintje kwaadaardigheid in mij. Ik ben een romanticus, een sucker for a good love song.

Wie dat ook is, zal er van genieten; de rest zal zich er verschrikkelijk aan storen. Niets aan te doen. We zijn er niet voor iedereen. Maar we gaan met deze plaat wel de hele wereld over. Zolang ik nog overal toeschouwers zie die mijn teksten terugzingen is het goed.”

Death Cab For Cutie speelt vanavond op Crossing Border, Den Haag

    • Frank Provoost