Acteur Pierre Bokma naar München

Acteur Pierre Bokma vertrekt per 2010 naar het belangrijke Duitse gezelschap Münchner Kammerspiele.

Dat bevestigde vanochtend regisseur Johan Simons, die in 2010 intendant wordt van het theatergezelschap. Hij heeft Bokma gevraagd met hem mee te gaan.

Simons, vanuit een metro in Parijs, waar hij de opera Fidelio regisseert: „Deze transfer is te vergelijken met een PSV-voetballer die bij AC Milan gaat spelen. Bokma (Parijs, 1955) heeft in Nederland zo’n beetje alles al gespeeld. Nu moet hij zich opnieuw bewijzen, en dat is voor hem een pre. Hij zei tegen mij: ‘Nu moet je niet meteen in München gaan roepen dat ik de grootste acteur van Nederland ben. Laten we rustig beginnen’.”

In het Haarlems Dagblad merkte Bokma gisteren op dat het bestaan als free lance acteur hem niet bevalt. Bij de Theatercompagnie speelt Bokma momenteel De koopman van Venetië. Hij is in zijn succesrijke carrière bekroond met de Louis d’Or, de Albert van Dalsum Ring en de Paul Steenbergen Penning. Ook won hij de Amerikaanse tv-prijs International Emmy voor zijn rol in de tv-film De uitverkorene. Van 1987 tot 2003 speelde hij bij Toneelgroep Amsterdam, maar na ruzie tussen het ensemble en directeur Ivo van Hove koos hij voor het freelance-bestaan. Hij werkte eerder met Johan Simons in Instinct, die vanaf januari weer op tournee gaat.

Bokma is niet de enige acteur die Simons volgt naar Duitsland. Ook Jeroen Willems, Elsie de Brauw, Betty Schuurman en Kristof van Boven gaan in München werken, al dan niet in deeltijd. Na het aangekondigde vertrek van Simons is dat van Bokma een nieuwe slag voor het Nederlandstalige theater. Regisseur Theu Boermans dreigt ook naar Duitsland te vertrekken, omdat zijn gezelschap De Theatercompagnie geen subsidie meer krijgt.

Simons zegt geruststellend: „Het is niet zo dat jullie Bokma kwijt zijn, net zomin als dat jullie mij of de anderen kwijt zijn. We zullen minstens één keer per jaar in Nederland blijven werken.”