Zaadjestour en leuke schapen

Minister Cramer Milieu financiert allerlei clubs die ‘duurzaamheid’ stimuleren.

Je gelooft soms niet waar het geld terecht komt.

In augustus was er enige ophef over de handtekening van Jacqueline Cramer onder een vergeelde advertentie die steun betuigde aan de acties van het krakersblad Bluf! Het was 1986. De minister kon zich er niets van herinneren en volgens een onderzoek van het accountantskantoor Ernst & Young kon vrijwel niemand zich meer iets herinneren.

Misschien is het vruchtbaarder om te kijken waar de minister van VROM tegenwoordig zo al haar handtekening onder zet. Haar ministerie kent een subsidieregeling die „het maatschappelijk initiatief op het gebied van milieu en duurzame ontwikkeling” ondersteunt. En zoals de minister het zo fraai formuleert: „De regeling draagt ook bij aan het vergroten van het luisterend vermogen van de overheid”. Vorig jaar werd ruim 10 miljoen euro subsidie toegekend.

Al sinds 2004 is Time to Turn klant bij VROM. Het is een organisatie die een „authentic christian lifestyle” propageert, zo is op haar website te lezen. Ze wil „jongeren activeren om vanuit het geloof in Jezus Christus in actie te komen voor een rechtvaardige en duurzame wereld”. Deze zomer organiseerde de club een mosterdzaadjestournee. „Wat gebeurt er als jonge mensen in Nederland gaan rondfietsen, zonder geld, mobiel, make-up, bandenplak, reservekleding en tent?” Dat gaat dan zo: iemand krijgt een lekke band, heeft geen bandenplak, moet noodgedwongen en make-up-loos bij een eenzame boerderij aankloppen, en kan dan en passant zijn boodschap verkondigen. En voor wie niet helemaal begrijpt wat een mosterdzaadjestournee is: „Jezus zei dat het koninkrijk van God op een mosterdzaadje lijkt. Het is wel heel klein, maar het wordt een enorme plant die in no time de hele tuin bedekt.” Subsidie: 33.443,90 euro.

Volgende klant: De stichting Both Ends. Deze wil meer aandacht voor de mondiale aspecten van duurzaamheid. „Both Ends geeft invulling aan haar communicatie door middel van een sluitende communicatiecyclus: Inform/ Interact/ Act (waarbij het Act-deel beperkt is uitgewerkt).” Zoals de stichting zelf al zegt is het Act-deel beperkt uitgewerkt, maar het idee van een sluitende communicatiecyclus maakt bijzonder nieuwsgierig. Subsidie: 302.003,13 euro. Niet globaal drie ton, maar tot op de laatste 13 cent nauwkeurig.

Volgende klant: Vereniging Klimaatverbond Nederland. Doel: „Opschaling van warme truiendag tot landelijk niveau.” De oproep: „Ga op 15 februari in warme trui naar school of kantoor en vraag de directie de verwarming enkele graden lager te zetten. De verwarming één graad lager bekent 7% minder energieverbruik en dus 7% minder CO2-uitstoot.” Toevallig valt 15 februari op een zondag, maar dat mag de pret niet drukken. Nog een idee: organiseer een „Schapencarnaval – kinderen gaan verkleed als schaap naar school, wie is het leukste schaap”. Subsidie: 131.303,10 euro.

En zo gaat het eindeloos door in de ‘Projectgalerij’ van het ministerie van VROM. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de „innerlijke klimaatverandering” (83.762 euro), „gender en duurzaamheid” (300.000 euro) en de „training in complexe besluitvormingsprocessen” (61.760 euro). Als je de spookwoorden ‘duurzaam’ en ‘handelingsperspectief’ erbij zet, krijg je subsidie.

Je vraagt je wel af of er ergens op dat ministerie nog een ambtenaar is, die onder het gezellige licht van een spaarlamp de plannen van dit folkloristische rariteitenkabinet serieus doorleest. In december worden de nieuwe subsidieaanvragen beoordeeld. Misschien kan de Kamer ervoor zorgen dat het snoepwinkeltje van Cramer zijn deuren sluit.

Jaffe Vink is filosoof

Links naar het subsidieprogramma en de genoemde organisaties via nrcnext.nl/links

    • Jaffe Vink