Yahoo geeft eigen invulling aan 'zoeken'

Het lijkt erop dat Yahoo een nieuwe betekenis heeft gegeven aan het begrip ‘zoekopdracht’. Het internetconcern is een speurtocht begonnen naar een opvolger voor topman Jerry Yang. Het besluit van de raad van commissarissen om niet de naam te laten vallen van de meest voor de hand liggende interne kandidaat – Sue Decker, de huidige president-commissaris en voormalig financieel directeur – kan worden geïnterpreteerd als een poging tot goed ondernemingsbestuur. Maar waarschijnlijk is het eerder een teken van weinig vertrouwen.

Het vertrek van Yang mag nauwelijks een complete verrassing worden genoemd – zijn topmanschap werd gekenmerkt door rampspoed. De aandelen van Yahoo worden verhandeld op een niveau dat bijna 70 procent lager ligt dan de 31 dollar per aandeel die Microsoft in februari bood. Steve Ballmer, de baas van Microsoft, blijft verzoeningspogingen in de wind slaan. Google liet twee weken geleden plotseling een voorstel vallen voor een partnerschap met Yahoo op het gebied van internetzoekopdrachten.

De timing van de aankondiging van Yangs vertrek kwam echter wel als een verrassing. In recente interviews had Yang immers nog gezegd „absoluut de juiste persoon” aan het roer van Yahoo te zijn. En Roy Bostock, de voorzitter van het bestuur, liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. Maar ook Terry Semel deed 17 maanden geleden zelfverzekerde uitspraken in de weken voordat hij plaats moest maken voor Yang, die het concern dat hij had opgericht destijds opnieuw ging leiden.

Het is onduidelijk waardoor de raad van commissarissen ditmaal op andere gedachten is gebracht. Maar het besluit om een headhuntersfirma in te huren kan een aanwijzing leveren. Het zou kunnen dat Yahoo zegt alle opties zorgvuldig tegen het daglicht te hebben gehouden, als Decker straks daadwerkelijk wordt benoemd. Zij heeft aangegeven belangstelling te hebben voor de functie en het bedrijf heeft gezegd dat zij zeker in aanmerking komt.

Maar het is moeilijk de indruk te vermijden dat de raad van commissarissen van Yahoo zijn vertrouwen in het huidige managementteam heeft verloren. Een gelijktijdige bekendmaking van het vertrek en de aanstelling van een interne opvolger zou immers hebben voorkomen dat het concern een stuurloze indruk maakt.

Toch is dat precies wat er onder het bewind van Yang is gebeurd, zoals wellicht te verwachten was van iemand die zich straks weer mag tooien met de vage titel Chief Yahoo. Hij heeft geen heldere strategie kunnen uitstippelen, en de uitvoering van de bestaande strategie bleek ook al een probleem. Het aandeel van Yahoo op de Amerikaanse markt voor zoekopdrachten is het afgelopen jaar naar 18 procent gedaald.

Het concern onderneemt nu dus zijn eigen zoektocht naar een ‘topman voor een internetfirma met een beroemd verleden en een zeer twijfelachtige toekomst’.

    • Jeff Segal