Voetbalsters treffen gastland bij EK 2009

De Nederlandse voetbalsters spelen volgend jaar bij het Europees kampioenschap in Finland in de eerste ronde tegen Oekraïne, Denemarken en het gastland. Dat is de uitkomst van de loting gisteren in Helsinki.

Nederland doet voor het eerst mee bij het EK. De ploeg van bondscoach Vera Pauw plaatste zich door in de play-offs verrassend Spanje te verslaan. Oranje won beide duels met 2-0.

Nederland speelt op 23 augustus in Turku tegen Oekraïne, drie dagen later is Finland in Helsinki de tegenstander. De laatste groepswedstrijd wordt op 29 augustus in Lahti gespeeld. „Deze loting biedt perspectief”, zei Pauw gisteren per telefoon vanuit Helsinki.

Finland, op het EK van 2005 nog halvefinalist, plaatste zich als organiserend land rechtstreeks voor het toernooi. Denemarken hield tijdens de kwalificatieronde Oekraïne achter zich. De Oost-Europeanen plaatsten zich alsnog via de play-offs.

Regerend Europees kampioen Duitsland voert groep B aan, met verder IJsland, Noorwegen en Frankrijk. In groep C strijden Zweden, Engeland, Rusland en Italië om een plek in de volgende ronde. De eerste twee ploegen uit elke poule kwalificeren zich voor de kwartfinales, net als de twee beste nummers drie. De finale is op 10 september in Helsinki.

Pauw was opgelucht dat haar ploeg niet uitkomt in poule B, die toevallig uitsluitend bestaat uit poulewinnaars. „Maar het wordt wel hard vechten tegen drie landen die ons in fysiek opzicht de baas zijn”, aldus de bondscoach. Volgens Pauw geniet haar ploeg sinds de dubbele zege op counterploeg Spanje aanzienlijk meer respect. „‘Zonder fullprofs hebben jullie het ver geschopt’, is een vaak terugkerende reactie.”