Verburg krijgt de ruimte

Eberhard van der Laan (midden), sinds vrijdag minister voor Wonen, Wijken en Integratie, tijdens zijn eerste werkbezoek aan een ‘Vogelaarwijk’ in Den Haag. Foto Roel Rozenburg Den Haag : 19.11.2008 Minister van der Laan bezoekt basisschool Jan van Nassau in de Haagse Rivierenbuurt. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

De Tweede Kamer legt zich neer bij de instemming van minister Verburg (Landbouw, CDA) met toelating van een genetisch gemodificeerde sojavariant tot de Europese markt. Vorige week gaf de Kamer de minister nog opdracht tegen te stemmen in de Europese Landbouwraad, deze week in Brussel. Haar weigering leidde tot een spoeddebat, gisteren in de Tweede Kamer.

De minister hield dus voet bij stuk, maar zegde wel toe in Brussel de zorgen te uiten die in Nederland bestaan over de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA, die wetenschappelijke adviezen geeft over gengewassen. De EFSA is in opspraak geraakt, onder meer na kritiek van de vertrokken Nederlandse topman Herman Koëter.

De EFSA krijgt politiek gemotiveerde verzoeken van de Europese Commissie om adviezen over gengewassen te herzien, schreef Koëter op 15 oktober aan de directeur van de EFSA. Dat blijkt uit een kopie van de brief die in bezit is van deze krant. Ook zijn medewerkers bang vrijuit te spreken, is het personeelsbeleid „onprofessioneel, onrechtvaardig en vooringenomen” en is de directeur „nauw gelieerd” aan een politieke partij.

Minister Cramer (VROM, PvdA) beloofde dat het functioneren van de instelling besproken wordt in de raad van Europese milieuministers in december. „Het rumoer rond de EFSA moet afgelopen zijn, anders is zij vleugellam.”