Televisie Voorkeur

Een wetenschappelijk expeditieteam onderzoekt in deel drie van de documentaire serie Oceans de Zuidelijke Oceaan, ook wel Antarctische Oceaan, Zuidpoolzee of Zuidelijke IJszee genoemd. De ploeg probeert er achter te komen waarom sommige delen van deze zee twee keer zo snel opwarmen als de rest van de wereldoceanen en onderzoeken o.m. het onderwatermilieu en een van de raadselachtigste zeewezens: de weedy sea dragon (Phyllopteryx taeniolatus) BBC 2, 21.00-22.00u. An undated handout photo obtained on October 8, 2008 shows a sea star that lives amongst deepwater corals at 1115 metres water depth in the Huon Commonwealth Marine Reserve off southern Tasmania, as marine research voyages revealed 274 species new to science which were brought to the surface and analysed, along with 86 species previously unknown in Australian waters and 242 previously studied species. Scientists from around the world have analysed the findings of these voyages, which included an incredible 274 species new to science and a further 80 seamounts, or undersea mountains, which are some of the most biologically important habitats in our oceans. The richness of molluscs found in these voyages has been described by marine scientists as astounding and requiring a complete rewrite of textbooks for this type of fauna. RESTRICTED TO EDITORIAL USE AFP PHOTO / HO / CSIRO AFP

actualiteiten

EénVandaag. Roosendaal en Bergen op Zoom hebben besloten alle coffeeshops te sluiten, want het ‘gedoogbeleid’ functioneert niet. Is sluiting wel verstandig? Een inventarisatie aan de vooravond van de grote wietconferentie op vrijdag 21 november in Almere, op voordracht van burgemeester Leers van Maastricht. En op reportage met Courage, een speciaal politieteam dat in Bergen op Zoom en Roosendaal jacht maakt op drugstoeristen en dealers. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Aandacht voor de oorlog in Oost-Congo. Een gesprek met Femke en Ilse van Velzen, tweelingzussen die vorig jaar een documentaire maakten over verkrachte vrouwen in Oost-Congo. Onlangs gingen zij terug om te spreken met de daders. Met het oplaaien van het conflict in de regio zijn ook verkrachtingen weer aan de orde van de dag. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Ter gelegenheid van de wietconferentie in Almere op vrijdag gesprekken met de betrokken partijen die daarvoor niet werden uitgenodigd: Belgische en Duitse randgemeenten en de coffeeshophouders. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Yvon Jaspers vertelt over haar interviews met Bekende Nederlanders over het onderwerp: Hoe krijg ik mijn kind gezond aan het eten? Verder aandacht voor Remco Vrijdag, die, nu de Vliegende Panters een jaar met sabbatical zijn, met muzikant Micha Molthoff optreedt. Thomas Lepeltak, bekend van het Stan Huygens Journaal, vraagt aandacht voor zijn boek Zo werden wij rijk, met portretten van een aantal Nederlandse selfmade ondernemers. Ned.3, 19.30-20.20u.

Nooitgedacht. Praatprogramma met prominente gasten, vanavond de cartoonist/kunstenaar/theater- en televisiemaker Kamagurka, pseudoniem van Luc Zeebroek (1956). Canvas, 22.40-23.15u.

Pauw & Witteman. Voormalig fractievoorzitter van de VVD Frits Bolkestein vertelt over zijn nieuwe boek Overmoed en Onverstand, over de kredietcrisis, het integratiebeleid en hij geeft zijn visie op het leiderschap. De broers Jan en Theo Bos leggen uit wat zij als broers aan elkaar hebben in hun sportcarrière. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

WijZijnDeGeschiedenis. Elfdelige serie waarin mensen getuigen van recente historische gebeurtenissen. Vandaag de rel op 21 november 1969 in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Bij de première van de Nederlandse Comedie van Toller, een toneelstuk over de opkomst van de Beierse radenrepubliek, protesteren actievoerders omdat ‘hun’ revolutie als vermaak op de planken werd gebracht. Rookbommen, eieren en zelfs kroketten vliegen door de zaal. Met een hoop geschreeuw wordt de voorstelling afgebroken. Tot ontzetting van de acteurs. Met commentaar van actrice Bruni Heinke die tot op de dag van vandaag kwaad is en het verhaal van een van de infiltrerende actievoerders van destijds. En: Het ware verhaal achter de Zeeuwse graancirkels in 1997 en de scheepsramp met de Jacob Verolme op 22 januari 1967. Ned.2, 19.25-19.55u.

Nieuwslicht. Populair wetenschappelijk programma met als onderwerpen o.m. robotbenen voor revaliderende patiënten, onrust over steeds meer medicijnresten in het drinkwater en internetgebruikers die bewust of onbewust meewerken aan het slimmer worden van computers. Ned.3, 21.15-21.55u.

Wild about your garden. Eerste aflevering van een nieuw tuinmagazine, gepresenteerd door Nick Knowles, waarin stadstuinen een metamorfose ondergaan. BBC 1, 21.30-22.00u.

De Consuminderman. Consumentenprogramma waarin Sebastiaan Labrie en Froukje Jansen consumenten- en producentengedrag ‘groen’ bekijken. Aflevering twee: aandacht voor het sluimergebruik van elektrische apparaten en een poging winkeliers van Amsterdamse winkelstraat zover te krijgen dat zij plastic tassen inruilen voor tassen van gerecycled papier. Cabaretier Hans Sibbel noemt zijn grootste eco-ergernis. Ned.3, 21.55-22.30u.

PREMtime. Prem Radhakishun en Jalal Bouzamour onderzoeken de mate van integratie van de ruim vierhonderd Roma die in Nieuwegein werden gevestigd. Daar is na dertig jaar opvang nog weinig terecht gekomen. Bijna iedereen is werkloos, er heerst grote armoede en er zijn grote spanningen tussen de Romazigeuners en de plaatselijke horeca. Ned.2, 23.50-0.20u.

documentaire

Profiel: Seks in de sauna. Portret van Thermos Sauna in Amsterdam, de grootste homosauna ter wereld, gemaakt door Michiel van Erp. Herhaling van 27-8-2008. Ned.2, 20.50-21.30u.

VPRO’s Import: Consultation. In zijn spreekkamer ziet de Franse huisarts dokter Luc Perino mensen van alle leeftijden met de meest uiteenlopende vragen. Patiënten komen en gaan en we leren dokter Perino vooral kennen door de manier waarop hij reageert op zijn patiënten. Hij luistert geduldig en aandachtig en stelt zo nu en dan een vraag. Hij is onbevangen en veroordeelt zijn patiënten nooit. Een documentaire van Hélène de Crécy, die observeert zonder commentaar. Zie ook pagina 18. Ned.2, 0.10-1.20u.

amusement

De schoonmaakdiva van Nederland. De poetsdiva’s Marja en Liny hadden eerder het programma Hoe schoon is jouw huis? en gaan nu via een afvalrace op zoek naar iemand die nog beter kan schoonmaken dan zij. RTL 4, 21.30-22.25u.