Ted Stevens (85) raakt zetel in Senaat VS kwijt

De langstzittende Republikeinse senator in de Verenigde Staten, Ted Stevens, is gisteren na veertig jaar zijn zetel kwijtgeraakt. Stevens (85), die recent veroordeeld werd in een fraudezaak, verloor in Alaska nipt van de Democraat Mark Begich. Zijn verlies betekent hoogstwaarschijnlijk het einde van de carrière van een van de machtigste Amerikaanse politici in de Senaat.

Tegelijkertijd besloot de Democratische meerderheid in de Senaat dat de Democratische senator Joseph Lieberman mag aanblijven als voorzitter van de commissie Binnenlandse Veiligheid, een invloedrijke positie. Lieberman wekte eerde wrevel bij de Democratische partij toen hij actief campagne voerde voor de Republikeinse presidentskandidaat John McCain. Lieberman zei dat Barack Obama niet geschikt was voor het presidentschap.

Het verlies van Stevens brengt het totaal aantal zetels van de Democraten in de Senaat nu op 58. De Democraten hopen zestig zetels te krijgen, zodat ze procedurele obstructies van wetsvoorstellen, zogeheten filibusters, van Republikeinen kunnen verhinderen. De partij heeft nu dus nog twee zetels nodig en hoopt die te halen in de staten waar de uitslag nog niet bekend is. In Minnesota moeten de stemmen opnieuw worden geteld. In Georgia wordt een tweede ronde gehouden.

Met 2.500 stemmen nog te tellen had Begich gisteravond een voorsprong van 3.724 stemmen. Begich, nu burgemeester van Anchorage, wordt de eerste Democraat in de Senaat namens Alaska in dertig jaar. Stevens zat al in de Senaat sinds de dagen van president Lyndon Johnson (1963-1969). Hij vervulde verscheidene belangrijke functies in commissies.

Eind oktober werd Stevens schuldig bevonden aan zevenvoudige valsheid in geschrifte in een corruptieonderzoek. Volgens de jury meldde hij 250.000 dollar aan giften niet aan. Hij zou de giften hebben ontvangen van bedrijven die hij politiek bevoordeelde. Stevens’ veroordeling kwam op een ongelukkig moment voor McCain, tijdens de verkiezingstrijd. (AP, BBC, Reuters)