Talent blijft schaars tijdens crisis

Wat is op dit moment uw grootste probleem, vraagt arbeidseconoom Peter Cappelli aan het publiek. Dat u mensen moet ontslaan als gevolg van de kredietcrisis? Eén aarzelende vinger gaat de lucht in. Of kunt u juist geen geschikte mensen vinden voor uw bedrijf? Dan gaan er veel meer handen de lucht in. Cappelli, auteur van Talent on Demand en hoogleraar aan de Wharton School of Business van de universiteit van Pennsylvania, heeft z’n punt gemaakt: het blijft lastig om talent te vinden en te houden, crisis of niet.

Talent management, daarover ging het gistermiddag in de Beurs van Berlage tijdens het eerste seminar van NRC Focus, het nieuwe kwartaalblad van NRC Handelsblad dat zaterdag verschijnt. Het probleem is dit: talent komt binnen en kost de eerste jaren vooral geld, maar datzelfde talent verlaat het bedrijf weer voor ze goed en wel geld opleveren. „Op het moment dat jouw werknemer geld gaat opleveren, kaapt de concurrent hem voor je neus weg.” En waarom? Omdat die meer kan betalen. „Hij heeft immers geen investeringskosten gemaakt.”

Amerikaans onderzoek toont aan dat veel werknemers voor een eenmalige bonus van 1.000 dollar al bereid zijn een andere baan te aanvaarden: „Lifetime employability is voorbij. Neem Japan. De gemiddelde manager is daar na drie jaar weer weg.” Weer wil Cappelli vingers zien: wie werkt nog steeds bij z’n eerste bedrijf? Slechts twee vingers gaan de lucht in.

Hoe kun je als bedrijf onder die omstandigheden toch je beste mensen houden? „Geef je talent kansen”, stelt Cappelli. „Zorg dat ze niet afbranden omdat er geen uitdaging voor ze ligt, of omdat ze twintig jaar moeten wachten voor ze echt aan de slag mogen.”

Bij Philips hebben ze daarvoor een programma dat ‘lef’ als kernwoord heeft, zegt Hans Dijkman, directeur personeelszaken bij Philips Nederland. Lef om talentvolle mensen al jong op verantwoordelijke en strategische posities neer te zetten. „Echte talenten willen uitgedaagd worden.”