'Subsidie onrendabele vogelgehaktmolens weg'

Liever kerncentrales dan windenergie, vindt de Partij voor de Vrijheid. „Windmolens draaien niet op wind, maar op subsidie”, betoogt Tweede Kamerlid Barry Madlener.

Barry Madlener Foto Roel Rozenburg Den Haag:6.12.6 PVV-Tweede Kamerlid Barry Madlener. © foto/Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Barry Madlener, Kamerlid namens de Partij voor de Vrijheid en voormalig projectontwikkelaar, ziet niets in de kabinetsplannen om het aantal windmolens uit te breiden. „Vogelgehaktmolens noem ik ze.” Hij woont vlakbij de windturbines op de Maasvlakte bij Rotterdam. „Ze staan bijna in mijn achtertuin, de molens verpesten het landschap.”

Maar dat is niet het grootste bezwaar dat de Partij voor de Vrijheid (PVV) tegen windenergie heeft. Windmolens bouwen in de Noordzee kan immers ook, ver weg van de kust. Een prima alternatief, geeft Madlener toe. „Maar dan moet het wel rendabel zijn.”

En dat is volgens de PVV’er het grote probleem van windmolens. „Windenergie is duur en inefficiënt. Het is gewoon niet rendabel. Ieder uur dat een windmolen draait, kost de belastingbetaler geld.” Het is volgens hem onzinnig dat het kabinet een verliesgevende energiebron „koste wat kost” overeind houdt.

Volgens Madlener is het de schuld van de „klimaatalarmisten”, die „de overhand hebben” in het milieudebat. „Het klimaatprobleem wordt door de Gore-volgers aangehaald om een heleboel geld op te halen bij de burger.” Maar volgens hem is „nooit bewezen” dat de mens verantwoordelijk is voor hogere temperaturen, stijgende zeespiegels en smeltende poolkappen. „We weten het gewoon nog niet.”

Madlener: „Mensen geloven dat er minder ijsberen zijn door het smelten van de Noordpool. Dat is niet waar.” Hij baseert zich op „steeds meer onderzoekers” die vraagtekens zetten bij waarschuwingen van de „klimatofielen”.

Toch staat de PVV in de Kamer moederziel alleen in het milieudebat. „Een trieste constatering. De klimaatalarmisten vertellen het eerlijke verhaal niet, wij wel.”

Het klimaat mag voor de PVV dan geen reden zijn te investeren in duurzame energie, de stijgende olieprijs is dat wel. „We moeten minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen.” Madlener bepleit kernenergie. „Het is voorhanden en het is goedkoop.” Bovendien hoeft er geen overheidsgeld bij. „Dat doet het bedrijfsleven wel, want het is rendabel. Dat hoeft de overheid niet te doen.”

Het afval dat ontstaat bij de productie van kernenergie is een „beheersbaar probleem”, zegt Madlener. „Het zijn maar enkele kubieke meters per jaar. Dat kunnen we diep en veilig onder de grond opslaan.”

De PVV zal in het begrotingsdebat opnieuw protesteren tegen de ‘groene’ plannen van het kabinet. Als er dan toch meer windmolens komen, „dan maar bij Diederik Samsom in de achtertuin”.

    • Pim Hulshof