Sturkenboom valt over eigen ambities

Marcel Sturkenboom is bij sportkoepel NOC*NSF gestruikeld over de ambities die hij zelf in gang heeft gezet. De directeur Sport is volgens bestuurslid Leo van Wijk ontslagen, omdat hij niet professioneel en collegiaal genoeg is om NOC*NSF, in het kader van het Olympisch Plan 2028, organisatorisch naar een hoger niveau te tillen.

Sturkenboom was binnen de sportkoepel de grote aanjager van het plan, dat beoogt in 2028 de Olympische Spelen in Nederland te houden.

Van Wijk, in het dagelijkse leven vice-voorzitter van de raad van commissarissen van Air France-KLM, gaf gisteren tijdens de algemene najaarsvergadering een toelichting op Sturkenbooms ontslag. Hij deed dat als lid van de bestuurscommissie, die de organisatie van NOC*NSF doorlicht. Die commissie – verder bestaande uit de bestuursleden Ton Rombouts (burgemeester Den Bosch), Henk van Dalen (lid Raad van Bestuur TNT) en Mavis Carrilho (directeur adviesbureau i-Nova) – voerde ook de onderhandeling over een afvloeiingsregeling. Zonder succes, want Sturkenboom gaat zijn ontslag aanvechten bij de rechter.

Volgens Van Wijk vereist een nieuwe organisatie een sterke aansturing vanuit de top. En daarvoor wordt Sturkenboom ongeschikt geacht. Dat zou vooral zijn gebleken uit de machtsstrijd die hij voerde met algemeen directeur Theo Fledderus, die door het bestuur onder curatele is gesteld. Een deel van diens bevoegdheden is overgenomen door interim-manager Ton van der Wiel.