Steun voor gedoogbeleid softdrugs

De meeste burgemeesters van gemeenten met coffeeshops hebben geen problemen met het huidige gedoogbeleid. Dat mag zelfs ruimer. Sluiting van coffeeshops vinden zij niet nodig.

Dat blijkt uit een schriftelijke rondvraag die deze krant naar alle 105 gemeenten met één of meer coffeeshops stuurde. 66 burgemeesters gaven antwoord.

Ruim driekwart van hen wil dat het kabinet de bevoorrading van coffeeshops reguleert en de kweek van cannabis onder voorwaarden toestaat. Een kwart meent dat de maximale voorraad cannabis die coffeeshops in de zaak mogen hebben (500 gram) moet worden verhoogd. Van volledig vrijgeven van de markt zijn de burgemeesters geen voorstander.

Tegen de wens van het kabinet in willen de burgemeesters van onder meer Groningen, Utrecht, Eindhoven, Amersfoort, Nijmegen, Enschede, Den Bosch en Maastricht experimenteren met regulering van de ‘achterdeur’ van coffeeshops, de toelevering. Dan moet er wel strengere controle komen. „Meer controle op de aanvoer van softdrugs heeft geen nut zonder regulering”, schrijft burgemeester Westmaas van Meppel.

In het regeerakkoord van het kabinet-Balkenende IV staat dat coffeeshops nabij scholen en in grensgemeenten moeten worden ontmoedigd en dat er geen ruimte is voor experimenten. Op een conferentie in Almere, overmorgen, komen gemeenten bijeen om te praten over het coffeeshopbeleid.

Ook de burgemeesters van de vier grote steden zouden deze week samen het gedoogbeleid bespreken. Amsterdam heeft als enige van de vier de vragenlijst van deze krant niet ingevuld. De gemeente doet vrijdag zelf een mededeling over het gedoogbeleid.

De visie van de burgemeesters op het gedoogbeleid blijkt vooral pragmatisch en is niet afhankelijk van hun politieke partij. Zo maakte burgemeester Polman (D66) van Bergen op Zoom eerder bekend alle coffeeshops in zijn gemeente te willen sluiten, terwijl burgemeester Bruls (CDA) van Venlo juist besloot coffeeshops aan de grens te faciliteren. En PvdA’er Crone in Leeuwarden pleit in de enquête voor een totaalverbod.

Gedoogbeleid: pagina 3

Meer over coffeeshops op nrc.nl/drugsbeleid

Rectificatie / Gerectificeerd

Coffeeshops

Anders dan in het artikel Steun voor gedoogbeleid softdrugs (19 november, pagina 1) stond, is burgemeester Crone van Leeuwarden geen voorstander van een totaalverbod op coffeeshops. Het betrof een onjuist ingevuld antwoord.

    • Arlen Poort
    • Esther Rosenberg