Staatsschuld op hoogtepunt

De Nederlandse staatsschuld is als gevolg van de reddingsacties in de financiële sector tot het hoogste niveau ooit gestegen. De staatsschuld nam de afgelopen twee maanden met 64 miljard toe naar 283 miljard euro, een stijging van 29 procent. Bij de begroting die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde rekende minister Bos (Financiën, PvdA) erop dat de schuld als percentage van het bruto binnenlands product (bnp) aan het eind van de kabinetsperiode zou zijn gedaald tot 36 procent, het laagste niveau sinds de cijfers in 1814 worden bijgehouden. Door de miljardenhulp is het schuldpercentage inmiddels gestegen naar circa 48 procent. Binnen de Economische en Monetaire Unie is afgesproken dat de staatschuld zich onder de 60 procent van het bnp moet bevinden. Minister Bos heeft gezegd dat de reddingsacties buiten de begrotingsregels vallen: er hoeft daardoor niet bezuinigd te worden om de extra uitgaven op te vangen. (NRC)