Staatsschuld nu op recordhoogte

De Nederlandse staatsschuld is tot het hoogste niveau ooit gestegen als gevolg van de reddingsacties in de financiële sector. De staatsschuld nam de afgelopen twee maanden met 64 miljard toe tot 283 miljard euro, een stijging van 29 procent.

In de begroting die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde wordt er nog van uitgegaan dat de schuld als percentage van het bruto binnenlands product (bbp) naar de laagste stand sinds de Napoleontische tijd zou gaan. Minister Bos (Financiën, PvdA) rekende erop dat de schuld aan het eind van de kabinetsperiode zou zijn gedaald tot 36 procent van het bbp.

Dat is het laagste niveau sinds de cijfers in 1814 worden bijgehouden. Binnen de Economische en Monetaire Unie is afgesproken dat de staatsschuld lager moet zijn dan 60 procent van het bruto binnenlands product. Het saldo zou volgens de Nederlandse begroting komend jaar dalen naar 246 miljard euro en daarmee onder de 40 procent duiken. De schulden stijgen nu en de economische groei is de afgelopen twee kwartalen weggevallen. Daar hield de begroting nog geen rekening mee. Door de miljardenhulp aan de financiële sector sinds eind september, met name door de overname van Fortis Nederland en ABN Amro, is het schuldpercentage inmiddels gestegen naar circa 48 procent.

Rijksbegroting: pagina 13

    • Jeroen Wester