`Staand vergaderen scheelt 10 miljard`

Rotterdam. Door staand te vergaderen kost een vergadering een derde minder tijd met behoud van resultaten. Dat stelde professor Peter Vink, teammanager Omgeving en Innovatie bij TNO, maandag bij de presentatie van een onderzoek naar de effecten van in hoogte verstelbare vergadertafels. Vergaderen in Nederland kost 30 miljard euro per jaar. Daarmee levert staand vergaderen een kostenbesparing van 10 miljard euro op, meldt TNO. Voor het onderzoek zijn de vergaderingen van 200 managers een half jaar in kaart gebracht. Daarbij vergaderden 92 managers aan een in hoogte verstelbare vergadertafel. Deze vergaderingen duurden significant korter, omdat bij staand vergaderen mensen zich meer bewust zijn van de effectiviteit van de vergadering. Dit doordat er weinig ruimte is voor comfort en relaxen.