'Sneller investeren in windenergie is nodig'

De PvdA kan niet wachten tot het kabinet nieuwe locaties aanwijst voor windmolenparken. Tweede Kamerlid Diederik Samsom: „Ik word met de dag ongeduldiger.”

Diederik Samsom Foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Diederik Samsom is opgeleid als nucleair fysicus, maar strijdt al jaren voor windenergie. „Ja, ik vind windmolens mooi. Ik hou gewoon van de techniek. Maar ik besef donders goed dat anderen daar anders tegenaan kijken.” Hij kent dan ook de eeuwige kritiek: windmolens verpesten het landschap. En nog belangrijker: windenergie zou nooit rendabel worden.

„Ik kan er ook niets aan doen dat critici fabeltjes verzinnen”, verzucht Samsom. „Windenergie is de meest rendabele bron van duurzame energie die we hebben.” De PvdA’er is blij dat het kabinet volgend jaar fors investeert in windenergie. Milieuminister Cramer (PvdA) wil volgend jaar 165 nieuwe molens neerzetten op land. Ook gaat het kabinet nieuwe locaties aanwijzen voor windparken op de Noordzee.

„We moeten niet tot 2010 wachten”, aldus Samsom. Hoe sneller, hoe beter, want „we hebben het gewoon nodig.” Olie wordt op termijn steeds duurder en windenergie niet, zegt hij. „De molens worden goedkoper, produceren meer stroom en gaan langer mee.”

Toch is de productie van windenergie duurder dan het opwekken van stroom in kolencentrales. Om te concurreren is de windsector afhankelijk van subsidies van de overheid. Dat duurt volgens Samsom niet lang meer. „In 2012 hebben windmolens op land geen subsidie meer nodig.” Tegen die tijd zijn de productiekosten van stroom fors lager, denkt hij. Voor windparken op zee is meer tijd nodig, „dat duurt wel tot 2018”. De prijs van windenergie die op zee wordt gewonnen, ligt nu eenmaal hoger. „Installatie en onderhoud op zee is veel duurder”, verklaart Samsom.

Kiezen voor kernenergie, zoals het CDA onlangs suggereerde, is voor Samsom geen optie. „Kernenergie is geen duurzame bron, het kan alleen een tussenoplossing zijn. Want ook uranium raakt een keer op. En als we nu een nieuwe centrale bouwen, is die in 2021 een keer klaar. Tegen die tijd hebben we al voor drie kerncentrales aan extra windenergie neergezet.”

En dat is volgens Samsom hard nodig om de klimaatproblemen het hoofd te bieden. „Met droge ogen beweren dat het klimaatprobleem niet door de mens wordt veroorzaakt”, is volgens hem bijna onmogelijk.

Toch woedt die discussie nog altijd. „In de wetenschap is altijd debat. Maar het is waanzin om te wachten op de uitkomst van die discussie. Stel je voor dat we bij de kredietcrisis hadden gewacht tot de economen het met elkaar eens waren. Dan waren de banken allang failliet. Zo is het met het klimaat precies hetzelfde.”

    • Pim Hulshof