Schaatstafereel B.C. Koekkoek gewild op veiling

B.C. Koekkoek ontpopte zich gisteren tot de populairste Nederlandse romantische schilder. Op de veiling van de enorme collectie van een Nederlandse verzamelaar werd een schaatstafereel voor 421.000 euro verkocht, ver boven de hoogste verwachting van 300.000 euro. Van de 448 aangeboden werken werden er 341 verkocht, voor een totaalbedrag van 3,25 miljoen euro. De schatting vooraf was tussen de 2,8 en de 3,5 miljoen euro.

Een verkooppercentage van 76 procent beschouwt Christie’s als uitstekend in een „grillige markt”. Jop Ubbens, Christie’s directeur en gisteren een groot deel van de dag veilingmeester, sprak van een „ouderwets goede veiling met een volle zaal, veel biedingen en applaus aan het einde”. Het bewees volgens hem dat de aantrekkingskracht van een veiling met werk van één eigenaar groot is. Hij constateerde verder dat het grootste deel van de stukken gekocht werd door particulieren en dat de grote handelaren opvallend afwezig waren.

De naam van de overleden verzamelaar is op verzoek van diens familie geheimgehouden. Wel is bekendgemaakt dat hij een winkelier was die klein begon en groot eindigde. Vanaf de jaren vijftig tot midden jaren negentig kocht hij Nederlandse romantische kunstwerken uit de periode 1780-1860 op doek, paneel en papier.

Gezien de huidige marktsituatie heeft Christie’s tot kort voor de veiling met de aanbieders overlegd over de hoogte van de minimumbedragen die al rond de zomer voor de uitbraak van de kredietcrisis waren vastgesteld. In enkele gevallen zijn de limieten volgens het veilinghuis iets verlaagd.

Het hoogste bod op de schaatsers van Koekkoek werd uitgebracht door een particulier die life via internet mee bood. Volgens Christie’s was het met 421.000 euro het duurste stuk dat ooit in Nederland zo is verkocht. Een ander werk van B.C. Koekkoek (1803-1862) Uitladen van de praam in een glooiend landschap (1831), bracht met 115.000 euro (25.000 boven de hoogste schatting) het op een na hoogste bedrag op. Op de derde plaats eindigde een bostafereel van dat voor 85.000 werd geveild, iets boven de laagte schatting. Ook werken van Koekkoeks vader Johannes Hermanus en zijn broer Hermanus bleken gewild. Verder werden hoge bedragen betaald Andreas Schelfhout, Charles Leickert. Frans Breuhaus de Groot verbeterde zijn wereldveilingrecord tot 61.000 euro.

Achtergrond over de veiling op nrc.nl/kunst