Russisch proces toch niet publiek

Het proces tegen drie verdachten van de moord op journaliste Anna Politkovskaja vindt toch achter gesloten deuren plaats. Dit besloot de rechter van de militaire districtsrechtbank in Moskou vandaag nadat de leden van de jury hierom hadden verzocht.

Als reden voor zijn stap voerde de rechter aan dat de veiligheid van de deelnemers aan het proces en hun verwanten gevaar loopt. Vervolgens werden de pers en de familieleden van de verdachten en van Politkovskaja uit de rechtszaal verwijderd. Terwijl dit gebeurde kwamen de juryleden niet tevoorschijn.

Volgens hoofdredacteur Dmitri Moeratov van Novaja Gazeta, de onafhankelijke Russische krant waarvoor de in oktober 2006 vermoorde Politkovskaja werkte, is het besluit van de rechter een schande. „Het is alleen genomen omdat de leden van de jury de pers er niet bij willen hebben”, zei hij. „Er is geen enkel dreigement jegens hen geuit.”

Vanaf het begin wilde het Openbaar Ministerie het proces achter gesloten deuren voeren, omdat zich onder het bewijsmateriaal staatsgeheimen zouden bevinden. De familie van Politkovskaja drong daarentegen aan op een openbaar proces. Volgens hun advocaat Karina Moskalenko heeft het publiek recht om te weten waarom ze is vermoord.

Aan hun wens werd maandag aanvankelijk gehoor gegeven. Wel zei de rechter dat hij, zodra een van de juryleden gewag zou maken van druk van buitenaf, de deuren van de rechtzaal zou sluiten. Aan het proces wordt weinig waarde gehecht, omdat degene die Politkovskaja heeft doodgeschoten voortvluchtig is. Ook is de opdrachtgever van de moord nog altijd niet opgespoord.