Rusland en Georgië schonden beide internationaal recht

Tbilisi. Zowel Rusland als Georgië heeft zich schuldig gemaakt aan ”ernstige schendingen van internationaal recht” tijdens de oorlog in augustus. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een gisteren verschenen rapport. Volgens Amnesty heeft Georgië lukraak burgerdoelen bestookt in Tschinvali, de hoofdstad van de opstandige Georgische regio Zuid-Ossetië, die wordt gesteund door Rusland. En het gebruik door Georgië van GRAD-raketten, die bekendstaan om hun onnauwkeurigheid, zou hebben geresulteerd in ”talloze burgerdoden”. Rusland heeft volgens Amnesty niet genoeg gedaan om het vermoorden en mishandelen van etnische Georgiërs in Zuid-Ossetië door Zuid-Osseetse milities te voorkomen, na afloop van het conflict. Beide landen hebben nog niet gereageerd op het rapport.